Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UFO:n i länet

En trekant på himlen, lysande föremål och bildäck i luften. I Jämtland och i närliggande län har det genom åren skådats en rad UFO:n.

Dimma på motorhuven

Sommaren 2013 ringde en man som ville vara anonym till UFO-Sverige från Hammarstrand. Han ska ha kört bil kockan 01.00 på en ödslig sträcka när en dimma uppstod på motorhuven. Han beskrev det som ett norrsken. Mannen klev ur bilen och gick in i skogen där han såg ett föremål som lös i olika färger. Han sa att det kändes som en annan värld. Några dagar senare återvände han och såg brännmärken i terrängen.

Källa: UFO-Sverige

Trekantigt föremål på himlen

Under flera dagar sommaren 1970 kunde invånarna i Jämtland och Ångermanland följa ett trekantigt föremåls färd över himlavalvet. Med hjälp av kikare konstaterade meteorologerna på F4 i Östersund att det med stor sannolikhet rörde sig om en amerikansk väderballong.

Källa: UFO-Sverige

Lysande föremål lyfter från marken

En man och en kvinna var på väg i bil från Sundsvall till Bräcke i oktober 2000. Klockan var cirka 15.30 och paret hade precis passerat över bron mot Stöde kyrka, Västernorrlands län. Det regnade och var mulet. Medan mannen satt vid ratten filmade kvinnan med en videokamera från framsätet. På filmen syns hur de passerar bron och hur regnet hela tiden fortsätter att falla. Precis när paret passerat bron riktas kameran mot Stöde kyrka som syns genom den regnstänkta sidorutan. När kvinnan senare tittar på inspelningen upptäcker hon hur två lysande föremål "startar" från kyrkogården och under någon sekund flyger uppåt, snett åt höger. I maj 2001 kontaktar hon UFO-Sveriges fältundersökare Mats Nilsson som efter att ha intervjuat kvinnan på telefon ber att få titta på filmen. Efter att ha studerat sekvensen ruta för ruta kunde Mats Nilsson konstatera att de två föremålen rörde sig i exakt samma vinkel som de reflexer från vägbanan som syntes i sidorutan. De två ljusen dyker upp sekunderna efter det att en mötande bil passerar. Ljusparet dras också ut i längdriktningen när de flyttar sig upp. Allt detta styrker att det rör sig om en reflex som förflyttar sig uppåt i rutan.

Källa: UFO-Sverige

Kopparfärgade flygande bildäck

När Olle Rydén i Rättvik, Dalarnas län, var ute på promenad på Siljans is i november 1968 upptäckte han två kopparfärgade föremål som flöt i luften. De liknade ett par stora bildäck med längsgående räfflor. Rydén knäppte snabbt ett kort av dem. Först i februari lät han framkalla filmen och bilden hamnade på Dala-Demokratens förstasida.

Källa: UFO-Sverige

Flygande tefat?

Någon gång i mitten av juni 1977 var en man från Vargön på väg från en fjällstuga inte långt från Idre i Dalarnas Län. Klockan var strax efter 14, det var en fin dag med lätt vind och lite moln på himlen. Temperaturen var cirka 20 grader.

– När jag gick efter vägen upp mot Långfjället fick jag syn på en konstig molnformation, berättar han. Den såg lite ovanlig ut så jag stannade och knäppte en bild. Sedan blev jag stående en stund och kunde se hur molnet flyttade sig sakta innan jag fortsatte att gå upp mot fjället som ligger alldeles bakom skogen på bilden.

– När jag kom tillbaka ett par timmar senare så kunde jag inte se molnet längre.

Mannen hade tagit en bild på ett linsmoln, som ofta förekommer i UFO-sammanhang. Linsmoln bildas då luft tvingas upp över berg eller höga kullar och antar ibland formen av ett flygande tefat. Flera bilder av linsmoln, ofta från Sydamerika, har publicerats i framför allt äldre UFO-litteratur som föreställer äkta UFO-fenomen.

Källa: UFO-Sverige

Storsjöodjuret

Förutom UFO:n intresserar sig UFO-Sverige även för sjöodjur.

Många säger sig ha sett det övernaturliga väsendet Storsjöodjuret i Storsjön. Att spana efter det har blivit en turistattraktion och det har skrivits böcker om det lilla Storsjöodjuret Birger. Och minst en låt.