Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UFO i Hammarstrand

UFO-Sverige sätter upp en utställning om det oförklarliga. Oftast handlar det om helt andra saker än flygande tefat.

Sommaren 2013 ringde en man som ville vara anonym till UFO-Sverige från Hammarstrand. Han ska ha kört bil kockan 01.00 på en ödslig sträcka när en dimma uppstod på motorhuven. Han beskrev det som ett norrsken. Mannen klev ur bilen och gick in i skogen där han såg ett föremål som lös i olika färger. Han sa att det kändes som en annan värld. Några dagar senare återvände han och såg brännmärken i terrängen.S

Clas Svahn berättar detta. Han är journalist på Dagens Nyheter och ordförande i riksorganisationen UFO-Sverige.

Under lördagen kommer den vetenskapsinriktade organisationen till Östersund för att sätta upp en utställning om UFO och sjöodjur från hela världen. Där kommer att finnas skärmar och datorer som ger besökarna en möjlighet att undersöka händelser på orter i till exempel Jämtland.

– Vi är en organisation som förutsättningslöst undersöker fall där människor sett något de inte kan förklara, säger Clas Svahn.

När ordet ufo förs på tal är det lätt att associera till flygande tefat. Clas Svahn säger att det i de flesta fall inte är rymdskepp man talar om.

– Det handlar om fenomen vi inte kan förklara. I 95 av 100 fall kan vi hitta en förklaring, men i de sista fem kan vi bara spekulera, säger Clas Svahn.

Dessa återstående fem procent av fallen är vad som intresserar Clas Svahn och medlemmarna i UFO-Sverige.

Lördagens utställning erbjuds i samband med fyra föreläsningar om sjöodjur, ufobilder, ufofall i Jämtland och spökraketer och missiler. På morgonen hålls även en riksstämma för UFO-Sverige. Det är ett tillfälle för organisationen att åka till Hammarstrand och prata vidare med vittnet därifrån. Kanske hittar de en förklaring till vad som skett. Kanske förblir händelsen i skogen ett ufo.