Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tystnaden stärkte Sofia

/
  • För att få ro till sitt nya album stängde Sofia Karlsson av mediebruset.Foto: Bertil Ericson/Scanpix

När vissångerskan Sofia Karlsson förberedde sig för sin nya skiva ”Söder om kärleken” stängde hon av mediebruset.
Ur tystnaden föddes idén om ett nytt album utan tolkningar av andras låtar.
Det nya albumet är på många vis resultatet av en hektisk period av – enbart tystnad.

Annons

– Jag kom till en punkt där jag inte längre stod ut med bruset utifrån och nu läser jag till exempel inte ens löpsedlar längre. Det är lite svårt, men jag går så lätt på sånt där. Typ ”Va, gå ner tio kilo på fem veckor?!”, även om jag vet att det inte går, säger Sofia Karlsson.

Men sagt och gjort. Sofia gjorde sig av med både tv, radio och internet, och avslutade sina tidningsprenumerationer.

Kvar fanns bara ensamheten, tystnaden, vännerna och inspirationen. Och det var även då idén om ett album med egna texter, och utan tolkningar, kom att födas.

Det inledande spåret på nya albumet skrev Sofia Karlsson tillsammans med indieikonen Andreas Mattsson, som tidigare har skrivit låtar åt både Carola och Peter Jöback.

– Det var en kille på förlaget som tyckte att vi borde arbeta ihop. Så vi träffades och fikade. Han berättade om vad som händer i hans liv, och jag berättade om vad som händer i mitt liv. Sen skickade han en låt till mig som jag arbetade med.

– Sen ringde jag upp honom och sa: ”Jag har gjort om din låt så att den passar mig bättre”. ”Så bra”, svarade han då, och så spelade jag upp låten i telefonluren.

Det var 2005 som Sofia Karlsson släppte albumet ”Svarta ballader”, där hon från början till slut tolkade poeten Dan Anderssons dikter. Albumet blev en omedelbar succé, recensenterna än mer knäsvaga, och efter att ha sålts i mer än 75 000 exemplar, och med totalt 54 veckor på Topplistan, kom det att hamna på topplistan över de 100 mest framgångsrika svenska albumen sedan 1975.

Framgångarna resulterade i en Grammis, branschpriset Manifests folkmusikpris och en dansk Grammis för bästa utländska album, något som kom att upprepa sig 2007 med albumet ”Visor från vinden”.

Sofia Karlsson har även synts i ”Allsång på Skansen”, turnerat i både Tyskland och Japan, sjungit en duett med Rikard Wolff och agerat förband åt Lars Winnerbäck.

Vännen Lars Winnerbäck, bör tilläggas.

– Vi känner varandra sedan länge. Jag står väl i hans duettkö kan man säga, säger Sofia och skrattar.

Ditt fjärde album totalt – kan du leva på musiken nu?

– Jag kan leva på min musik nu och det är jag jätteglad för. Men jag känner ingen press. Jag ser inget problem i att kanske behöva ordna ett kneg. Jag skulle kunna leda kurser, eller undervisa, jag gillar att undervisa. Det är så mycket annat som går att koppla till musiken.

Mer läsning

Annons