Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tystnad: Tagning

/
  • Patrik Anderssons rollkaraktär Kim häller i sig kopiösa mängder öl på festen och blir ivrigt påhejad av Emma, spelad av Oliwia Wikström.Foto: Henrik Flygare
  • – Jag har specialiserat mig på mysiga filmer om kärlek, men det här kommer att bli något helt annat, säger Shahriyar Latifzadeh om kortfilmen ”Sista bussen hem” som spelas in i Östersund just nu.
  • Manusförfattaren och regissören Shahriyar Latifzadeh kan följa fotografen Martin Thurfjells inspelning på en monitor under tiden scenerna spelas in.

Discokulan snurrar i taket över de dansande. Spritflaskor står på borden och på golvet ligger tomma ölburkar utspridda. ”Girls just wanna have fun” skriker ur högtalarna. Det är fest på kvarterslokalen i Torvalla.

Annons

– Ös på! Vi kör den här scenen en gång till bara, det är jättebra! Shahriyar Latifzadeh spelar in sin kortfilm ”Sista bussen hem” under tre hektiska dagar i Östersund.

Filmen skildrar ett triangeldrama mellan tre unga människor som kommer att kulminera under festen och sluta med ett tragiskt våldsdåd.

– Jag blev väldigt berörd av Sturebymordet, vad det är som leder till den typen av händelser. Unga gärningsmän utmålas ofta som onda människor men egentligen kanske alla inblandade är offer, säger Shahriyar.

Efter långfilmen ”Kärlek 3000” tänker Shahriyar fortsätta experimentera med formatet och människorna.

– Det är under arbetet med kortfilmer som man kan söka nya grepp, både tekniskt och med skådespelarna. Den möjligheten har man inte under en långfilmsinspelning. Om jag hittar något som fungerar eller en skådespelare som det funkar bra med kan jag använda det i nästa långfilm.

Shahriyar Latifzadeh har åkt upp till Östersund från Stockholm för att spela in filmen.

– Allt går smidigare här än i en stor stad. Det är enkelt att låna kvarterslokalen och få nyckeln i handen direkt, saker och ting behöver inte planeras i så god tid. Till och med polisen ställde upp med ganska kort varsel och spärrade av en bit av vägen här utanför till en scen, de verkade tycka att det var roligt, säger Shahriyar.

Östersundsbon Patrik Andersson spelar en av huvudrollerna i dramat, en osympatisk pennalist som tycker om att förnedra människor.

– Jag har spelat i några filmer och får ofta otrevliga roller, jag förstår inte alls varför. Jag behöver lyckligtvis inte bråka i hela filmen, i går gjorde jag min första filmkyss och det kändes väldigt stort, skrattar Patrik.

”Sista bussen hem” ska vara klar den sista januari och Shahriyar hoppas på premiär under kortfilmsfestivalen i Uppsala i slutet av oktober.

Mer läsning

Annons