Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tystnad kring förlovningsrykten

/

Nu kan det vara dags. Enligt obekräftade uppgifter i Expressen kommer kungafamiljen i dag offentliggöra kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings förlovning.

Annons

Nyheten möts dock av tystnad från hovet. Där svarar inte informationsavdelningens personal i telefon, alternativt tutar det upptaget.
Inte heller regeringskansliet bekräftar uppgifterna. På morgonen var beskedet till TT att man inte har några uppgifter om förlovningen.
Enligt Expressen ska statsministern i söndags har varit på Drottningholm och där ha informerats av kungen om den stundande förlovningen.
I dag klockan 13 hålls konselj på Slottet. Konseljer hålls regelbundet och är ett tillfälle då kungen och regeringen möts.

Edvard Unsgaard, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt, säger till TT att statsministern ska delta på konseljen på Slottet i dag:
– Det är rätt vanligt förekommande. Jag kan inte säga exakt hur ofta det sker men det är nästan varannan månad.
Han vill inte uppge vad som står på dagens agenda.
– Oavsett vad det är, så säger vi aldrig något förrän efteråt. Tidigare har kungen bett statsministern informera om finanskrisen, en annan gång handlade det om miljöfrågor, säger Unsgaard.
Han vill inte kommentera uppgiften att statsministern i söndags var på besök på Drottningholms slott.
– Vi pratar aldrig om vad han gör, oavsett om det handlar om hans semester med familjen eller något annat.

Hovreportern och författaren Catarina Hurtig är förvånad över beskedet att en prinsessförlovning kan vara på gång.
– Jag hade trott att de skulle vänta till 2010, bland annat för att Norrbro just nu renoveras, där den kungliga kortegen ska gå. Dessutom är Sverige ordförandeland i EU i år.
– Men man kan ju säga att de har gjort sig förtjänta av det här. Det är roligt för Daniel, han har kämpat för sin prinsessa i sju år.
Hurtig tror att det, om uppgifterna stämmer, blir en presskonferens i eftermiddag med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. De kommer då att sitta i samma soffa som kungen och Silvia gjorde när de berättade om sin förlovning 1976.
– Då talade de om ett klick på OS i München. För kronprinsessan och Daniel Westling sa det klick på gymmet.
Det kommer att bli ett bröllop i dagarna tre med inledning på fredagen där riksdag och regering bjuder till fest, kanske i Stockholms stadshus, säger Hurtig.
– Sedan blir det eftermiddagsbröllop i Storkyrkan och fest på Slottet med tjusiga gäster från Europas alla kungahus. Även de japanska och thailändska kungafamiljerna kommer, som kungaparet har goda relationer med.
– Daniel Westlings far kommer att hålla tal på festen, det blir spännande. Daniels föräldrar kommer även agera värdpar tillsammans med kungaparet, så det blir ett steg in i offentlighetens ljus för dem.
Det är oklart vilken titel Daniel Westling kommer att få.
– Det är kungen som bestämmer. Det kan bli prins, hertig av Ockelbo eller herr Daniel. När Victoria blir drottning kommer han att kallas prinsgemål.
Villa Beylon vid Ulriksdals slott är enligt Hurtig det troligaste alternativet som ny gemensam bostad. Där bodde tidigare prinsessan Christina och Tord Magnusson.
– Ett annat alternativ är att de inreder en privatbostad på Drottningholm eller väljer någon av de kungliga bostäderna på Djurgården.
För Daniels del väntar viktiga beslut när det gäller karriären. Ska han fortsätta med sin gymverksamhet eller satsa på kunglig representation?
– Det är svårt som kunglig att vara alltför kommersiell. Det kan bli så att han avvecklar och går in och hjälper till med representationsuppdragen inom hälsa och friskvård till exempel.

Ärkebiskop Anders Wejryd har inte blivit tillfrågad om att viga kronprinsessparet.
– Det har inte kommit någon fråga från hovet. Anders Wejryd är inte informerad och inte tillfrågad om någon vigsel. Det är det enda jag kan svara på, säger Ewa Röllgårdh, ärkebiskopens presskontakt, till TT.
Det är kutym att Svenska kyrkans ärkebiskop förrättar kungliga vigslar.
– Jag har hört Anders Wejryd svara på den frågan förut. Vad vi förstår är det kutym, men ingen regel. De är fria att fråga vem de vill, säger Ewa Röllgårdh.
Enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet är bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling planerat till försommaren 2010, det vill säga om drygt ett år.Inte heller överhovpredikant Lars-Göran Lönnemark säger sig ha kännedom om något kronprinsessbröllop.
– Jag har inte på något sätt några förstahandsuppgifter. Det enda jag förstått är att informationsenheten (hovets) kommer att ge det som är att säga när det är dags. Jag är inte alls inkopplad så, säger han till TT.
En överhovpredikant är själasörjare för kungafamiljen, alltså kungafamiljens präst. När kungaparet gifte sig i 1976 förrättades vigseln av dåvarande ärkebiskopen Olof Sundby, assisterad av dåvarande överhovpredikanten Hans Åkerhielm och brudens farbror, teologen Ernst Sommerlath. Vigseln förrättades i Storkyrkan, som ligger nära det kungliga slottet.
Men Storkyrkan har inte bokats för något kronprinsessbröllop, enligt Annika Sjöqvist Platzer, pressekreterare i Stockholms stift.
– Det har inte kommit in någon förfrågan till Domkyrkoförsamlingen. Den kommer att hålla sin hemsida uppdaterad, så i den mån det kommer en förfrågan från hovet kommer man att berätta det, säger Sjöqvist Platzer till TT.
Hon säger också att domprost Åke Bonnier inte tror på ett nära förestående bröllop. Norrbro renoveras nämligen, och där brukar den kungliga kortegen gå.

Ett extra regeringssammanträde hölls på förmiddagen i dag. Det avslutades vid lunchtid, uppger regeringskansliet för TT.

Ett stort pressuppbåd, med många fotografer, har samlats utanför Slottet i väntan på konseljen klockan 13.
Avspärrningar höll de nyfikna borta från delar av borggården.
Också en hel del nyfikna privatpersoner fanns på plats. En av dem var Irene Tingström som, efter att ha hört ryktena om förlovningen på morgonnyheterna begav sig till Slottet:
– Det här är bra. Äntligen! säger hon till TT:s reporter.

Medlemmarna ur regeringen anlände till slottet strax före klockan 13. Först kom statsministern i sin specielbyggda Säpo-bil med tonade rutor.

Några hundra personer finns på plats utanför Slottet. En av dem som tålmodigt väntade på ett eventuellt förlovningsbesked var Agneta Jämtoft, som jobbar i Gamla stan och som avsatte sin lunch för att vänta på de eventuella nyheterna.
– De är hög tid att hon får gifta sig, säger hon och syftar självklart på kronprinsessan.
Agneta Jämtoft säger att hon tror att Daniel Westling kommer att göra ett bra jobb vid kronprinsessans sida:
– Han kommer säkert att axla sin börda, han har ju haft några år på sig att förbereda sig

Efter konseljen, för vilken tid har avsatts till klockan 15, kommer statsminister Fredrik Reinfeldt inte att kommentera vad som har avhandlas. Det kommer att ske vid ett annat tillfälle, uppger Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius för TT.

I ett vintervackert Ockelbo råder lugn bland de boende i väntan på ett besked. Det är fler journalister på gatorna än ortsbor.
Ockelboborna säger sig vara stolta över att Daniel Westling har satt orten på kartan.
– Jag är glad å deras vägnar. Om var och en får välja sin partner så är det härligt, säger Gunlög Söderström, pensionär som driver en kennel.
Hon tror att Westling skulle klara sin nya uppgift bra.
– De har varit ihop ett tag. Han vet ju vad han ger sig in på, säger hon och får medhåll av Lennart Ahlgren, pensionär som bor i Lingbo, strax utanför Ockelbo.
– Det har gått bra för Daniel Westling, säger han och vill lyckönska paret.
– Jag har köpt semlor så nu blir det hem och festa.

Annons