Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tysta inte vår historia

Nu är valrörelsen i full gång. Ibland hör man någon säga; "Politikerna vill bara ha makten". Och så kommer det en liten fnysning

Ja, är man politiker så vill man ha makt. Makt är det enda verktyget för förändring. Har inte du makten så har någon annan den. Men makt kan användas på olika sätt – för att befria eller för att förtrycka. För hundra år sedan var Sverige ett av de fattigaste länderna i Europa. Genom organisering, facklig och politisk, lyckades arbetarrörelsen, i strid med högern, ibland i samarbete med liberalerna, ibland med bondeförbundet (nuvarande centerpartiet), föra Sverige till en topplats när det gäller välfärd i världen. Den svenska modellen blev känd och respekterad långt utanför Sveriges gränser!

Denna modell byggde på några hörnstenar, till exempel:

# Starka parter på arbetsmarknaden, som gavs makt att sköta vissa uppgifter och som gjorde det utan statlig inblandning. Den fackliga makten gjorde den enskilde arbetstagaren stark och orädd. Han/hon vågade säga vad han/hon tyckte och tänkte. Det var ordning och reda vid anställningar och uppsägningar.

# Den generella välfärdens princip, som inte behovsprövade sociala förmåner. Barnbidrag, skolmåltider, skola, gymnasium, är exempel på förmåner, som kom alla till del. Bara så blev alla rädda om dem, och bara så särskilde man inte folk, märkte dem inte som fattig.

# Strävan efter ett jämlikt samhälle. Det är ett gott samhälle – för alla.

# Ett socialförsäkringssystem och en a-kassa som gjorde att man, trots arbetslöshet och sjukdom, kunde ha en dräglig tillvaro. Man måste inte flytta, sälja huset, bilen eller lägenheten om man hamnade i en sådan situation. Är man trygg vågar man hitta tillbaka.

# En grundskola, som är likvärdig, och en förskola, som omfattade alla barn. Så fick alla en mer jämlik start i livet.

# En högre utbildning, som också kom arbetarklassen till del. Då måste den finnas i hela landet, inte bara i de gamla anrika universitetsstäderna.

# En vård och omsorg som fanns för alla när man behövde den.

Allt detta kunde genomföras därför att socialdemokratin hade makten. Vi använde makten för att bryta gamla ojämlika strukturer, för att befria grupper, och därmed enskilda, från förtryck och fattigdom. Men det var inte en individualiserad politik. Den byggde inte på att någon fick chansen. Den gav chansen till alla. Jämlikhet har den fördelen att ingen blir kvar. Ojämlikhet innebär att några alltid måste bli kvar, annars blir det ju jämlikt. Därför är en enskild persons klassresa intressant för den individen, men innebär ingen samhällsförändring. Någon annan tar den nedre platsen för att ojämlikhetens ska bestå. Därför är politik makt så viktig, och makten måste användas för att bryta de krafter/strukturer som vidmakthåller ojämlikhet. Punkterna ovan är sådana exempel.

Vad har då hänt under åtta år med en högerregering?

# Makten på arbetsplatsrena har förskjutits. I dag råder en tystnadens kultur. Arbetsgivare hotar anställda med att bli av med jobben om det blir regimskifte i Sverige. Visstidsanställningar staplas på varandra med följd att en person inte kan få lån och ibland inte få ett hyreskontrakt. SMS-jobb gör att en person måste vara först på knappen på telefonen för att eventuellt få ett dagsjobb. Förr stod de arbetslösa i kö för att eventuellt få ett daglönejobb – dagens system är mer sofistikerat, men ändå detsamma. Vi känner igen det!

# dag ökar ojämlikheten. Grupper ställs mot varandra. Löntagare mot arbetslösa. Löntagare mot pensionärer. Friska mot sjuka. Svenskar mot invandrare. Försäkringssystemen används som piska, i tron att det är den enskildes eget fel att han/hon är arbetslös eller sjuk. Låg nivå, och du vill jobba. Låg nivå, och du blir frisk. Förr bjöd arbetsgivare under varandra för att anställa. Vi känner igen det!

# Makten över skolan har lagts i Jan Björklunds händer. Och då får kommersialismen och den gamla kadaverdisciplinen ersätta likvärdighet och demokrati. Pisaundersökningar talar sitt tydliga språk. Sverige tappar i placering i världen. Likvärdigheten finns inte längre. Mössa av och betyg i ordning ska skapa framtidens skola. Vi känner igen det!

# Pengar till utbildning och forskning koncentreras nu till de gamla anrika universiteten. Det betyder att de nya högskolorna och universiteteten får dra ner - tvärtemot vad arbetarrörelsen arbetat för. Barn till dem med högre utbildade prioriteras. Alla kan inte… Alla behöver inte… Vi känner igen det!

# Sjukvården och äldreomsorgen är strukturellt underfinansierad. Rika moderatkommuner/landsting prioriteras i systemet med skatteutjämning. När man inte tror på den gemensamma välfärdens möjligheter skapas grogrund för ett alternativt privatsystem, privata sjukförsäkringar och privata sjukhus. För dem som har råd. Jag såg det fullt utvecklat i Brasilien – ett av de mest ojämlika länder i världen. Vi hade ett sådant samhälle i Sverige. Vi känner igen det!

Den borgerliga politiken, med högern som dirigent, har alltså använt sin makt till att vidmakthålla och förstärka det som skapar ojämlikhet!

Jag skriver det här för att jag önskar att valrörelsen ska lyfta sig över detaljerna. Vi måste se vilket samhälle de olika politiska alternativen egentligen arbetar för. Utan den blicken kan vi lockas av några enskilda sakfrågor, som är bra just för mig. Jag har fått mer pengar i plånboken av jobbskatteavdraget. Men att en tiondel av de rikaste fått 70 303 kronor mer per år och den tiondel med lägst inkomst bara 2 755 kronor per år och därmed ökar ojämlikheten, blir inte synligt.

Jag är stolt över att vara barn till två arbetare, en slipare och en hemsamarit, som i hela sitt liv kämpade för att jag och alla andra barn skulle få utbildning och jobb. Deras berättelser om det framtida Sverige bär jag med mig och slås av att samma vision nu är i fokus för det socialdemokratiska partiet – utbildning och jobb. Jag känner igen mig!

Margareta Winberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel