Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyska protester mot vindkraft i Gräftåvallen

/

Under tiden som planerna på upp till 70 vindkraftverk i Gräftåvallen snurrar vidare växer protesterna.

Annons

Allt fler vänder sig direkt till länsstyrelsen i Jämtland men där fattas inga beslut i frågor av den här typen numera.

– Det är miljöprövningsdelegationen i Västernorrlands län som kommer att handlägga ärendet. En nyordning som gäller från första juni. Länsstyrelsen i Jämtland kommer att bli en remissinstans. Det innebär att vi får yttra oss på ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen, säger Erika Holgersson handläggare på länsstyrelsen i Östersund.

– Det här är nytt för oss också. Vi har alltid handlagt såna här ärenden men det kommer vi inte att göra framöver.

Enligt Erika Holgersson har det kommit in väldigt mycket synpunkter på planerna.

– Det har vällt in och vi har inte hunnit bemöta alla synpunkter än, säger hon.

Allt fler oroas över att ett eventuellt omfattande vindkraftverksprojekt kommer att påverka de vackra vyerna, samt störa naturupplevelser och miljön mellan Gräftåvallen och Myrviken i Bergs kommun.

• "Fjällnatur är extra känslig. Den berömda utsikten över fjällen från Frösön, som folk vallfärdar från hela Europa för att beskåda, kommer också att bli förstörd." Det slås fast i en kort skrivelse från en privatperson.

• "Är det meningen att Tyskland, som lägger ner sin kärnkraft, ska köpa el från vindkraft som kommer från parker som satts upp i Norrland och förstör den naturupplevelse som tyskar kommer hit för att njuta av?"

Frågan ställs av en kvinna och hennes man som är bosatta i Stuttgart och har ett fritidshus i Gräftåvallen. "Den unika fjällryggen från Drommen till Arådalen är unik med dess utsikt över skogarna. Ingen turist kommer att resa hit för att titta på en vindkraftpark", skriver de till länsstyrelsen.

• "Att överhuvudtaget komma på tanken att bygga en sådan park i ett sådant område, naturvärden kommer för alltid att försvinna", konstaterar en man med fritidshus i området.

• "Detta skulle vara direkt skadligt för Gräftåvallens fortlevnad. Inte minst för de näringsidkare som lever på turismnäringen", skriver en av de bofasta i Gräftåvallen.

• "Stora parker som påverkar ett brett synfält bör inte tillåtas"..."Fundera ett varv till och ta ut rätt kompassriktning i vindkraftfrågan", skriver en fastighetsägare som är kritisk: "Stora förluster uppstår på det kulturella området när gamla fäbodar, leder och fågelliv i området förstörs".

Exploatören Vindkraft i Dalås AB är inne i ett samrådsförfarande. Om företaget kommer att ansöka på upp till 70 verk, i de handlingar man skickar in, är oklart och länsstyrelsen i Jämtland har inte fått några besked om omfattningen.

Annons