Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyska filmstudenter hittar rätt miljö i Jämtlandsfjällen

Tre tyska filmstudenter gör en film om Bakvattnet, naturen och om kärleken till den svenska fjällvärlden.

Parasiter i paradiset – så ska filmen heta.

Tre tyska filmstudenter från Köln i Tyskland har filmat lite testsekvenser från ett kylslaget Bakvattnet och Stenfjället under snart två veckor.

Och de valde en period med rekordkyla, regn och rusk. Fast de verkar vare sig kyl- eller nedslagna när LT träffar dem inne i en varm redaktion i Östersund.

De har precis lämnat fjällvärlden och är nu på väg tillbaka till Köln i Tyskland och till Academy of Media Arts där de pluggar film.

– Filmen handlar om en man som flyttar ut i naturen och som så småningom förlorar förståndet, berättar regissören Bastian Klügel.

– En del av problemställningarna i filmen handlar om huruvida vi västerlänningar klarar att överleva i vildmarken. Människorna från storstäderna har sakta men säkert glömt var de kommer ifrån.

Det var Bastian Klügels bror som för 14 år sedan åkte upp till västra Jämtland och som med hjälp av länskände entreprenören Bob Persson fick hjälp med att hitta en bit mark i Bakvattnet där den unge tysken kunde bygga en timmerstuga.

Bastian har återvänt till den här stugan många gånger sedan han var en liten pojke och har lärt sig att älska naturen.

Filmaren i gänget, Christian Kochman, är dock nybörjare på fjällnatur.

– Det fanns inget rinnande vatten ur någon kran, det fanns ingen mobiltäckning och behövde vi tvätta oss fick vi helt enkelt hoppa i vattnet, säger han.

– Jag vet nu vad det innebär att sitta på utedass. Det har jag aldrig gjort förr, säger han och skrattar.

Planen är att de tre filmarna ska komma tillbaka i augusti/september med ett större filmteam och med skådespelare

Huvudrollerna ska spelas av professionella skådespelare från Tyskland och Sverige. Vilka det blir vill de inte gå in på.

– Filmen är en dedikation till Sverige; kärleken till Sverige, poängterar Bastian Klügel.

# Men samtidigt handlar filmen om en person som förlorar förståndet. Hur går det ihop?

– Jag förstår hur du menar, men om du gör en film som bara är vacker utan att sakna någon konflikt så kommer du att bli uttråkad.

# Ni hoppas också på att lokalbefolkningen ställer upp och är statister i filmen när ni är tillbaka. Vad säger de om era filmplaner?

– De är till att börja med väldigt hjälpsamma och intresserade när vi berättar vad vi håller på med. Men de är också lite skeptiska, säger Bastian Klügel.

Om allt går enligt planerna ska filmen, som ska bli lite drygt en halvtimme lång, ha premiär nästa år.