Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysk film skildrar Hitlers lockelse

Annons


Nazismen - är vi vaccinerade eller kan det hända igen?

Den frågan ställs i filmen "Die welle", en ny version av kultfilmen "The wave" från 1981.

När "The wave" gick på tv blev gensvaret enormt, inte minst i Sverige. Filmen bygger på verkliga händelser där "helt vanliga" amerikanska ungdomar bara på några dagar förvandlades till extrema flockdjur, redo att blint lyda sin auktoritet, sin Führer.

På fredag har "Die welle", den tyska nyinspelningen av "The wave", svensk premiär. Och om den amerikanska förlagan var kontroversiell var uppståndelsen knappast mindre i Tyskland.

-Filmen blev en stor hit. Frågan alla ställde var "kan det verkligen hända igen?" säger regissören Dennis Gansel, född 1973.

-De äldre tror det inte. Men de unga som jag pratat med efter visningen säger "Visst, varför inte?" Sedan frågar sig alla samma sak: Om det hände, vilken skulle bli min roll? 99 procent svarar att de skulle vara med i motståndsrörelsen. Jag säger att de lever i ett fantasiland.
Psykologi, inte politik

Dennis Gansel säger att det fortfarande är en vanlig attityd i Tyskland att "vi har lärt oss läxan, det kan hända var som helst utom just här".

-Men för mig handlar "Die welle" inte om politik utan om psykologi, om grupptryck. Mitt svar är att det kan hända överallt, kanske speciellt i Tyskland.

Gansel använde vissa delar av den amerikanska förlagan och var också i kontakt med Ron Jones, läraren som ledde experimentet 1967. Men "Die welle" handlar om en tysk skola och många element från Gansels egen uppväxt finns med.

-Jag besökte min gamla skola och pratade med eleverna om filmprojektet, och de slog ifrån sig: "Inte nazismen igen, vi läser om den i biologin, tyskan, engelskan..." Den reaktionen kunde jag använda i filmen.

"Die welle" är den andra filmen i rad där Dennis Gansel undersöker nazismens psykologi. Hans förra, "Führerns elit" visades i Sverige 2005. Båda filmerna är, tillsammans med titlar som "Undergången" och "Kvinnorna på Rosenstrasse", exempel på en ny attityd till nazismen i tysk film.

-Vi som är i 35-årsåldern är den tredje generationen regissörer efter nazismens genombrott. Våra föräldrar, 68:orna, var i ständig konflikt med sina nazistiska föräldrar. Vår generation kan visa upp gråskalorna. Man måste ha med sympatiska nazister för att kunna förklara dess lockelse.
Vampyrfilm på gång

Nästa Ganselfilm kommer att vara helt nazifri. Han jobbar parallellt med två manus varav ett behandlar årets stora trend - vampyrer.

-Jag var nyligen i Los Angeles. Där pratar alla om "Låt den rätte komma in" och kastar pengar efter regissören (Tomas Alfredson). Min film ska handla om en ung flicka som kommer in i vampyrvärlden. Det är häftigt att kunna köra i 300 på Autobahn, knarka och ha så mycket sex man vill. Om man inte kan dö är allt ett evigt party. Problemet är att det finns ingen väg ut.

Mer läsning

Annons