Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Twilight" spöade Bond på bio i USA

Annons


Tonårsvampyrdramat "Twilight" sopade banan med konkurrensen på de nordamerikanska biograferna i helgen. Filmen spelade in drygt 70 miljoner dollar (cirka 540 miljoner kronor) under sin öppningshelg, och nya Bondfilmen "Quantum of solace" fick därmed se sig nedpetad till andraplatsen, med 27 miljoner dollar i inspelade pengar. Trea var den animerade komedin "Bolt".

"Twilight" är det tredje exemplet på kort tid där Hollywoodbossarna tvingas inse något de aldrig riktigt trott på - kvinnor tycker om att gå på bio. När "Sex and the city"-filmen hade premiär i somras chockades förståsigpåarna över att kvinnor flockades på biograferna, och det stora kvinnliga intresset för "Mamma mia" sågs också som en överraskning. Med "Twilight" är mönstret detsamma, 75 procent av dem som såg filmen var kvinnor - främst tonårstjejer. Traditionellt brukar Hollywood räkna med att man måste rikta in sig på den manliga tonårspubliken om man ska få till en riktig storsuccé på bio.

-De här framgångarna förändrar hela filmindustrin. Vi har lyckats väcka en sovande jätte, säger branschanalytikern Jeff Bock till E Online.

Mer läsning

Annons