Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Twilight" blir barnförbjuden

Annons


Vampyrfilmen "Twilight" förväntas bli en jättesuccé bland tonåringar världen över. Men i Sverige är filmen barnförbjuden.

Det romantiska vampyrdramat "Twilight" har premiär på fredag i Sverige, USA och några länder till. I flera andra europeiska länder, som Norge, Finland och Storbritannien, går den upp långt senare. Många utländska fans har köpt biljetter till den svenska premiären.

Men nu står det klart att "Twilight" blir barnförbjuden i Sverige.

Den svenska biodistributören Nordisk Film överklagade den 15-årsgräns som "Twilight" fick av censurmyndigheten Statens biografbyrå. Men på onsdagen slogs beslutet fast av kammarrätten. "Twilight" blir barnförbjuden på svenska biografer.
"Tjejerna är förtvivlade"

-Det är jättesynd eftersom målgruppen är ungefär trettonåriga tjejer. Om man läser olika "Twilight"-forum på nätet ser man att tjejerna är helt förtvivlade, säger Ami Bergmark, pressansvarig på Nordisk Film.

-Beslutet blir extra konstigt med tanke på att Bondfilmen "Quantum of solace" också överklagades och fick en elvaårsgräns. Jag tror att alla som sett "Twilight" tycker att det är märkligt.

Som förklaring till sin bedömning av filmen beskriver Biografbyrån bland annat följande scener: "Vampyr misshandlar och torterar kvinna, mycket våldsamt slagsmål, kvinna drar spegelskärva ur sitt ben, vampyr eldas upp..."

"Twilight" får svensk biopremiär i 17 städer. Den bygger på romanen "Om jag kunde drömma" av Stephenie Meyer.

Mer läsning

Annons