Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvist om chefstillsättning i Åre

Det stormar rejält kring tillsättningen av ny skolchef i Åre kommun. Flera fack är kritiska mot kommunledningens sätt att sköta rekryteringen.

Nu kräver Lärarförbundet att frågan avgörs genom central förhandling.

Annons

Åre kommun har i dag två skolchefer, en för den obligatoriska skolan, Yvonne Carehag-Gustafsson, och en för frivilligutbildningen, Fredrik Bergh.

Det här tänker kommunledningen ändra på. De vill istället ha en skolchef för hela verksamheten. Men rekryteringsprocessen har varit stormig och bland annat har en kandidat tackat nej.

– Han blev kommunchef istället, det har jag läst i tidningen, säger kommunchefen Per Eric Magnusson, med hörbar ironi i rösten.

Nu vill kommunledningen ge jobbet till de båda nuvarande skolchefernas egen chef Lena Modigh Larsson, trots att hon inte ansökt om att få det. Tanken är att hon ska ta över det nya skolchefsjobbet och samtidigt behålla sitt nuvarande jobb som chef för verksamhetsförvaltningen.

Per-Eric Magnusson beskriver situationen så här.

– Jag har gått fram med ett förslag som vi har haft i samverkan med de fackliga organisationerna inom barn- och utbildning där jag vill föreslå att vi tillförordnar Lena Modigh, som är tillika verksamhetschef i dag.

På frågan hur Modigh kan behålla sitt nuvarande jobb om hon blir skolchef svarar Magnusson att det är fullt möjligt att ha flera chefsjobb samtidigt.

När kommunledningen presenterade det här förslaget för några dagar sedan var tre fackförbund emot. Och nu har alltså Lärarförbundet begärt central förhandling i frågan.

– Nu har det kommit in en tvisteförhandling från Lärarförbundet där de begär en central förhandling. De har inget emot Lena men det är formerna, säger han.

Från fackligt håll vill man också understryka att man absolut inte har något emot Modigh som person utan problemet är kommunledningens hantering av skolchefstillsättningen.

Den hanteringen har skapat oro inom verksamheten och frågorna är många. Verksamhetsförvaltningen omfattar kommunens tyngsta områden, skolan och vården, och man undrar hur det ska gå ihop med en chef för allt detta.

Och vad ska hända med de båda skolcheferna och deras jobb? Magnusson svarar undvikande på den frågan.

Han vill egentligen inte säga mycket alls i nuläget.

– Jag har bokat ett möte med Lena Modigh till veckan för att prata vidare om det här men eftersom vi har en tvisteförhandling har jag ju inte fattat något beslut, säger han.

Ytterst ansvariga som arbetsgivare är förstås den politiska ledningen. Men den är ovanligt tyst.

– Det är kommunchefens sak att kommentera sådant som har med personalfrågor att göra tycker jag, säger kommunalrådet Eva Hellstrand (C).

•Men är det rimligt att någon, som redan är chef för kommunens två tyngsta verksamheter, också ska sköta två skolchefers jobb?

– Det är en fråga för Per Eric hur det ska organiseras. Men då får man ändra på de gamla arbetsuppgifterna, det hon gör i dag kommer att fördelas på ett annat sätt, säger Hellstrand.