Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingas ta båten hem till huset

Bo Paulsson i Bye, Hammerdal, får lämna bilen vid vägen och byta till båt för att kunna ta sig hem till huset. Likaså om han ska hämta ved i vedboden. Boningshuset ligger högt så det klarar sig än så länge, men alla uthus står i halv­meterdjupt vatten.

Annons

– Stiger vattnet tjugo centimeter till så rinner det in i källaren. Enligt rapporten ska det stiga 70 centimeter till under helgen, och då vet jag inte vad jag ska göra. Det fattas 20 cm för att källaren ska bli vattenfylld. Jag törs inte tänka på vad ytterligare en halv meter skulle innebära.

Ändå är han luttrad. Detta är Bo Paulssons fjärde översvämning. Han har gjort märken på väggen inne i vedboden för att markera vattenståndet vid varje översvämning och än fattas det en bit innan det når 1967 års nivå. Varje gång blir det svåra skador på hus och inventarier.

Bo Paulsson är också en av räddningsledarna i Hammerdals Räddningstjänst, och får räkna med att även hjälpa andra som drabbas. Förbi gården går vägen till Grenås. Den är snart vattenfylld.

– Jag skulle tro att vägen kommer att stängas av inom kort. Eftersom det inte går att nå byn från något annat håll så kommer byborna att bli isolerade och måste troligen evakueras.