Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas köra 27 mil för att för att sätta in kontantkassan

/
  • Många företagare har drabbats hårt av den bristande kontanthanteringen.
  • Kicki Stenvall måste åka 23 mil tur och retur för att bli av med kontanterna som kommer in på turistbyrån i Gäddede.
  • En bankomat finns tillgänglig i Gäddede, men om du vill sätta in kontanter måste du göra den över 13 mil lång resan till Strömsund.

Det råder kris i kontanthanteringen i Gäddede och Frostviken.
Förtagare och privatpersoner har ingenstans att sätta in sina kontanter.
– Det är rent fördjävligt, säger småföretagaren Ulla Jonsson för LT.

Annons

Krisen är inte ny i norra Jämtland. Enda sedan Swedbank lade ner sitt kontor i Gäddede 2009 2009 har det varit stora problem med kontanthanteringen. Men år 2013 gav länsstyrelsen ekonomiskt stöd till en lösning. Genom ett samarbete med växlingsbolaget Exchange Finans gick det nu att sätta in och ta ut pengar från en servicestation hos en handlare i Gäddede. Men lösningen gick i stöpet under 2014 när finansinspektionen drog in tillståndet för växlingsbolaget. Företaget hade allvarliga brister i sina interna kontroller för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.

Invånarna i Gäddede och Frostviken är nu tillbaka på ruta ett, och saknar möjlighet att sätta in kontanter, uttag är däremot möjligt genom en bankomat i Gäddede. För många företagare har situationen vuxit sig ohållbar.

– Var har servicen tagit vägen? Det är helt bedrövligt att det har blivit så här, säger Ulla Jonsson som driver en loppis i Frostviken.

Hur påverkar det din verksamhet att inte kunna bli av med kontanter?

– Det är jättebesvärligt.

Om hon vill sätta in kontanterna på företagets konto måste hon sätta sig i bilen och köra 27 mil tur och retur till Strömsund.

– Jag har ingen möjlighet att sitta och köra stup i kvarten till Strömsund för att sätta in kontanter, det känns ju förstås inte alls bra säger hon.

Ulla Jonsson erbjuder sina kunder möjlighet att betala med kort, men många kommer in med kontanter.

– Jag har många utländska besökare och de har ofta med sig kontanter.

Ulla Jonsson drev också tidigare en insamling för Rosa Bandet som hon har lämnat på grund av kontantkrisen.

– Jag skötte insamlingen i flera år och vi kunde komma upp i över 300 000 kronor i insamlade pengar. Men jag slet så ont med att försöka hitta lösningar för kontanterna att det inte längre var värt det, säger hon.

Kontantkrisen har också drabbat turistbyrån i Gäddede.

– Vi har en souvenirshop där många turister handlar och de kommer ofta in med kontanter. Jag får sitta och åka ner till Strömsund hela tiden. Du vill ju få in pengarna på kontot. Ingen vill ha stora mängder kontanter i kassaskåpet. Det känns inte säkert, säger Kicki Stenvall på turistbyrån.

Genom sitt jobb på turistbyrån har Kicki Stenvall kontakt med många lokala företagare som också har drabbas hårt.

– Alla anser att det här är ett problem. En viss service ska vi väl ändå ha i glesbygd!

Annons