Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingas anställa obehöriga lärare

Bergs kommun har svårt att rekrytera behöriga lärare till flera av sina skolor.
Bristen på formellt behörig personal gör att kommunens politiker nu dras in i anställningsprocessen.

Annons

Det är lärartjänster till Svenstavik, Myrviken, Klövsjö, Rätan och Åsarna som inte gått att tillsätta med behöriga lärare.

– Vi har rekryterat vissa behöriga lärare men inte till alla tjänster som vi hade behov av, säger Anneli Olofsson, barn- och utbildningschef i Berg.

Totalt handlar det om 18 personer utan formell lärarbehörighet som nu anställs med varierande sysselsättningsgrad.

– Vissa har varit vikarier väldigt länge och med lång erfarenhet och andra är helt nya inom skolans värld och vill prova på läraryrket, säger Anneli Olofsson.

I skollagens paragrafer finns undantag som säger att en kommun som inte lyckas få tag på behöriga lärare får anställa obehöriga under en begränsad period på ett läsår genom ett politiskt beslut, i Bergs fall i verksamhetsnämnden.

Kommer Skolinspektionen att kritisera er för det här?

– Nej, det enda är att man måste säkerställa att de obehöriga lärarna får hjälp och stöttning i planerandet och undervisningen, säger Anneli Olofsson.