Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvinga oss inte att bo kvar

Vi lever längre, är friskare och är aktiva som aldrig förr, men när ensamheten - otryggheten - ångesten sätter in är det viktigt med ett tryggt boende.

Om inte måste ångestdämpande sättas in med allt vad det medför, i all olycksstatistik är äldre överrepresenterade i te x fallolyckor. Det är en allvarlig form av ålderism att som äldre inte bli tagen på allvar att tappa sin värdighet.

I dag är ensamheten största problemet. Kvarboendeprincipen måste bort.

Den 1 januari 2011 trädde två nya bestämmelser i socialtjänstlagen förkortad SoL 5 kap. 4§ i kraft

En bestämmelse om en nationell värdegrund för äldreomsorgen och en bestämmelse som tydliggör den äldre personens ökade möjligheter till inflytande vid genomförandet av insatser.

Bestämmelserna innebär i korthet att socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att den äldre får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Verksamheten bör bidra till att den enskilde känner trygghet och meningsfullhet.

Kommunen skall inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd.

Maritta Selin, Sveriges pensionärsförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel