Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvekar om jobbavdrag

Socialdemokraterna i Jämtland tvekar om det femte jobbskatteavdraget.

– Visst borde vi våga ta bort det, säger riksdagsledamot Gunnar Sandberg.

I veckan presenterade Socialdemokraterna sin årliga skuggbudget som ett svar på regeringens budgetproposition. Totalt handlar det om reformer till ett värde av 32 miljarder kronor som Socialdemokraterna vill genomföra. Till stor del finansieras satsningarna genom att inte genomföra de skattesänkningar som regeringen har planerat.

Bland annat innehåller Socialdemokraternas budget inte det femte jobbskatteavdrag som regeringen vill satsa på. Kostnaden för avdraget har beräknats till 12 miljarder kronor årligen.

Men en skuggbudget är en sak. Verkligheten en annan. Den jämtländska riksdagsledamoten Marie Nordén (S) håller med om partilinjen att inte riva upp ett 5:e jobbskatteavdrag om det blir ett regeringsskifte nästa år.

– Vi vill inte gå till val där vi säger att människor ska få mindre pengar i plånboken, säger hon.

Hennes partikollega Gunnar Sandberg är mer tveksam och säger att det har varit mycket interna diskussioner om avdragets vara eller inte vara.

– Visst borde vi våga ta bort det. Jag tror inte att det är en självklarhet att vi skulle förlora valet om vi gjorde det, säger han och tillägger att många människor han möter har en acceptans för att pengarna behövs bättre på andra håll.

Ett ställe där 12 miljarder kronor skulle kunna användas bättre är, enligt Socialdemokraterna i Jämtland, inom vården. Regionrådet Robert Uitto säger att skuggbudgetens förslag till ny fördelning av statsbidrag skulle ge Jämtlands läns landsting ett årligt tillskott på totalt 26 miljoner kronor.

– Vi ska ha en ekonomi i balans även utan de här pengarna så det skulle bli en ren bonus. Det handlar ändå om 40 sjuksköterskor som skulle kunna anställas.

Den ändrade fördelningen av statsbidrag till landstingen skulle enligt Socialdemokraterna främst påverka fördelningen mellan befolkningsmässigt små landsting och de tre stora regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Andra satsningar i skuggbudgeten som skulle märkas i Jämtlands län är mer pengar till infrastruktur och stöd till besöksnäringen. Länets cirka 460 långtidsarbetslösa ungdomar skulle också få en markant förbättrad situation enligt Socialdemokraterna.

Marie Nordén säger att beryktade Fas 3 ska tas bort och de cirka 270 länsbor som hamnat där erbjudas så kallade välfärdsjobb.