Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvära kast och mjuka landningar

Balans, kondition och styrka är tre viktiga egenskaper i judo. Östersunds judoklubb har under två veckor ordnat en sommarjudoskola för att fler ska få upp ögonen för den mångsidiga kampsporten.

Annons

Klubben har en gång tidigare ordnat en sommarskola för de som vill prova på eller bli bättre på judo. Då, för två år sedan, var intresset stort och många deltog i den två veckor långa sommarutbildningen.

– Eftersom det var så många då så tänkte vi att vi skulle ordna det här en gång till. Den gången var det nog mer än hälften som valde att fortsätta att träna även efter sommarskolan, berättar Linus Henriksson som varit en av tränarna den här omgången.

Sommarjudoskolan har varit uppdelad i två pass under de gångna veckorna. På förmiddagarna har nybörjarna kört ett pass på två timmar och under eftermiddagarna har de med vissa förkunskaper tränat. Anledningen till att klubben ordnat sommarskolan är att man vill ge fler möjlighet att prova på och bli intresserade av sporten.

– Syftet med att vi ordnar det här nu på sommaren är att fler ska få möjlighet att prova på sporten. Många kanske är upplåsta av annat under skoltid och har inte tid att prova på nya saker då, säger Linus Henriksson.

Även om sommarskolans deltagare i år består av barn och ungdomar i alla åldrar så vill Linus Henriksson poängtera att det verkligen är en sport för alla åldrar och på alla nivåer.

Gry Johnsson från Torvalla var en av de som deltog i sommarjudoskolan. Hon har redan hunnit träna ett par år och känner att judo är hennes sport.

– Min pappa har kört lite judo och så letade jag efter en sport att hålla på med. Han tipsade mig och jag provade och tyckte att det var roligt så jag fortsatte. Det som är kul är att man får brottas och lära sig nya saker hela tiden, säger hon.