Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvångsslakt hotar vissa renägare

– Senast den första juni ska Ruhvten Sijte i Härjedalen ha minskat sitt renantal.

Ett beslut i Regeringsrätten innebär att drygt 1500 renar ska bort. Men de berörda renägarna vägrar att slakta.

Förra året beslutade Länsstyrelsen att Ruhvten Sijte måste minska sitt renantal till 5000 totalt. Beslutet överklagades och nu har Regeringsrätten fastställt länsstyrelsens beslut. Regeringsrätten har dessutom satt ett datum - senast den första juni ska reduceringen vara genomförd. Men Thomas Dorra tänker inte slakta:

- Kommer dom hit och ska slakta så får dom skjuta mig först, säger Thomas Dorra till SVT.

Tidpunkten, den första juni, är förkastlig menar han. Mitt i kalvningstiden. Dessutom pågår en långdragen intern strid inom samebyn. Majoriteten har bestämt att ett tiotal renägare är de som ska slakta ut 1500 renar:

– Jag tycker att man ska reducera procentuellt, säger Thomas Dorra.

Att man ska reducera procentuellt är något som även Samtinget står bakom. De har sedan många år motsatt sig det som majoriteten utsätter några enskilda renägare för.

Regeringsrätten slog fast att renantalet ska minska senast den första juni. Men länsstyrelsen menar att man måste vänta.

– Det är en omöjlig tidpunkt för rennäringen och nu måste vi diskutera vad som måste göras, säger Kristina Jonsson rennäringschef på Länsstyrelsen till SVT.