Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåans plantskola

/

Annons

När jag vill imponera på mina yngre kollegor på redaktionen (det har passerat ett antal genom åren och alla medel är tillåtna för att markera sin position...) brukar jag plocka fram ett vältummat gulnande foto från månadsskiftet juli/augusti 1983.

Ni ser det här intill och jag klandrar er inte om ni inte känner igen någon av personerna, det är ju trots allt 26 år sedan bilden togs. Förutom undertecknad (till höger) så ser ni Roy Hodgson till vänster och i mitten en kille som heter Tord Gustavsson. Hur livet gått för den sistnämnde har jag ingen aning om, däremot vet vi alla att Roy har haft och fortfarande har stora framgångar i fotbollslivet, inte minst i Fulham i Premier League där han nu verkar som manager för 20 miljoner om året (uppgift i Expressen i förra veckan).

Bilden är tagen på Eyravallen (numera Behrn Arena) i Örebro. Hodgsons ÖSK har slagit mitt Ope med 5–0 i starten av höstsäsongen, Gustavsson gjorde tre av målen och Roy och jag tackar varandra för god (nåja...) match.

Vi spelade i division 2 norra, fotbollens näst högsta serie, på den tiden.

Roy Hodgson är en av de som nämns bland kandidaterna att efterträda Lars Lagerbäck som förbundskapten.

På Lagrells heta lista finns också Hasse Backe (klubbledig) och Erik Hamrén (Rosenborg). Var fanns de 1983? Just det – i samma serie! Backe tränade Djurgården och Hamrén var assisterande i IFK Sundsvall (Bosse Börjesson var spelande tränare).

Naturligtvis är det en slump av tre av Sveriges just nu hetaste fotbollstränare höll till i samma serie, steget under allsvenskan. Men historien tar inte riktigt slut vid Hodgson, Backe och Hamrén. Här fanns också förre förbundskaptenen Tommy Söderberg (Brommapojkarna), expertkommentatorerna Bosse Petersson och Thomas Nordahl (Vasalund respektive Sandviken) samt Finlands förbundskapten Stuart Baxter (spelade i Örebro) och Moldes framgångsrike Kjell Jonevret (spelade i BP).

Alla de här har satt betydande avtryck i den svenska moderna fotbollshistorien. Och de kommer att göra det även i framtiden.

Men om någon av dem blir Sveriges nästa förbundskapten återstår att se. Just nu pekar tipsen åt ett helt annat håll – England, Nottingham, Notts County och Sven-Göran Eriksson.

Enligt uppgifter i kvällstidningarna ska Lagrell och ”Svennis” träffas i morgon onsdag för att diskutera framtiden.

Mitt lilla tips; jag tror att Lagrell krattat länge i manegen för ”Svennis” intåg som landslagschef. Och ”Svennis” ser ju inte ut att sitta fast i något bindande i den där division 4-klubben i Nottingham.

Jag blir heller inte förvånad om ”Svennis” bildar team med Hasse Backe som också väntat på något fett att sätta tänderna i. Till slut dansar även Tord Grip in på banan med dragspelet på magen och trion är återsamlad; Manchester City, Mexiko, Sverige...

Det har länge pratats om att det här är vad alla vill ha, förbundsledning, aktiva och supportrar, den dag Lagerbäck tackar för sig. Det har Lagerbäck nu gjort och lösningen ligger serverad på silverfat.

Men bara Lagrell och kompani vet om plånboken räcker till.

Mer läsning

Annons