Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två veckor utan mat

I två veckor har Jalal Raed hungerstrejkat för att hans besked om asyl i Sverige ska skyndas på. Hans fru och barn är i Libanon. För deras skull hungerstrejkar han, och från i dag dricker han heller ingenting.

Annons

LT har tidigare skrivit om Jalal Raed och Nader Harsa som hungerstrejkade i en vecka innan Nader Harsas beslut om asyl kom från Migrationsverket.

Sedan dess, tisdag den 16 september, ligger Jalal Raed bara i sängen i asylboendet i Grytan och hungerstrejkar på egen hand. Han orkar inte mer än att gå på toaletten. Ambulanspersonal som fått rycka ut ett par gånger har bett honom äta något eftersom det är det enda sättet att bli bra. Från Migrationsverket är beskedet klart och tydligt - en hungerstrejk påverkar inte hur lång tid beslutsprocessen tar.

När LT besöker Jalal Raed under måndagen ligger han i sängen med tejp för munnen. En symbol för att han från och med nu varken tänker äta eller dricka vatten. Nader Harsa översätter.

– Jag är upprörd över ambulanspersonalen. De ger mig inte dropp eller sprutor för att motarbeta näringsbristen som de gjorde tidigare, säger Jalal Raed.

– Om något händer mig nu tänker jag inte ringa efter ambulans. De gör ändå ingenting.

Migrationsverket i Östersund har uttalat sig i tidigare artiklar.

Jalal Raed har tappat mycket i vikt de två senaste veckorna. Han visar bilder på sig själv från tidigare och visar hur det är nu. Det är en lättsam stämning i rummet på asylboendet i Grytan. Men Jalal Raed hungerstrejkar med största allvar.

– Jag fortsätter tills jag dör eller får ett beslut. Jag gör det för mina barns skull, säger Jalal Raed.