Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två veckor kvar – men i vilken skola ska barnen gå ...?

Om mindre än två veckor börjar barnen från Ytterån och Västbygden skolan - frågan är bara vilken skola de ska börja i.

Samtidigt som eleverna lever i ovisshet har kommunen varit tvungen att arbeta från två olika scenarion inför den stundande skolstarten.

Annons

På ett extrainsatt kommunfullmäktigesammanträde på fredag kommer det slutliga beslutet att fattas skolorna i Västbygden och Ytteråns vara eller icke vara.

Turerna har varit många och förberedelserna för skolstarten i området för både lärare och elever är oklara.

– Det har varit oerhört många turer och processer som har gått åt olika håll, säger Birgitta Lundgren, Barn- och utbildningschef i Krokoms kommun.

Och Krokoms kommun står inför en unik uppgift.

– Det är ganska ovanligt att få en inhibition från förvaltningsrätten, säger hon.

Det är även unikt, enligt Birgitta Lundgren, att med sådan kort tid innan skolstart inte veta om kommunen ska bedriva fortsatt skolverksamhet på två skolor.

Förberedelserna inför beslutet, som ska fattas på fredag, har för Birgitta Lundgrens del varit att informera rektorerna om det politiska läget.

Skolområdet Nälden-Alsen kan efter fredagens beslut innebära att lärartjänster kan fördelas mellan fem skolor eller tre. Samtidigt som elever kan komma att få byta skola, där barnen från Ytterån flyttas till skolan i Nälden och Västbygdens elever till Hovs skola. Kommunen måste av den orsaken förbereda sig för två scenarior för att kunna komma igång så snabbt som möjligt efter beslutet är taget.

Men tiden att kunna förbereda sig har varit kort. Från att ha haft flera månader på sig att förebereda nedläggningsbeslutet till att ha veckor på sig att förebreda ett ytterligare scenario om skolorna får vara kvar.

Tomas Sjövall, rektor för skolområdet Nälden-Alsen arbetar hårt för att informera sin personal om vad beslutet på fredag kan komma att innebära.

– Det här är inte de bästa förutsättningarna för att kunna bedriva en bra skolverksamhet, säger han.

Samtliga partier, oavsett färg, har enligt Tomas Sjövall ett tungt ansvar inför det kommande mötet på fredag.

– Detta har varit slitigt för min personal och utgångsläget med så här pass nära skolstart är inte det bästa utgångsläget, säger Tomas Sjövall.