Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två välljudande härjedalsfestivaler

Hela härliga Härjedalen sjöd och ljöd av musik på lördagskvällen. TH gjorde ett par nedslag, I Sveg var det Bandcamp på Storön, i Vemdalen var det Countryfestival.

På stora scenen på Folkets park på Storön pågår det en febril aktivitet, det visar sig att roddarnas lastbil med utrustning till scenbygget har kört av vägen utanför Ytterhogdal på förmiddagen. Allt gick bra, men de är kraftigt försenade.

Där det serveras fika värmer trubaduren Micke Löfskog upp publiken med sina vänner. Han tillhör projektet Musikverkstan som synts på lite olika platser i sommar.

Vid halv tio har det börjat dyka upp lite mer folk. På inomhusscenen står fenomenala the Relatives från Rätan och spelar med ett varmt och renodlat rocksound. Det är tight och tungt och jublen stiger mellan låtarna, men publiken är samtidigt lite avvaktande och sitter och trycker vid sidorna. Det är lite tomt framför scenen.

Christina Lehto och Margareta Kastman står och lyssnar.

– Det är ett jättebra initiativ, många unga förmågor kommer fram. Jag tycker vi borde satsa mycket mer på den lokala musikskolan och alla eldsjälar. säger Christina Lehto.

Det finska bandet Diverse soundcheckar på den stora utescenen, och nu börjar det samlas folk. Några modiga har vågat sig fram till scenen när bandet röjer i gång med en välljudande Robbie Williams-cover

Längs en helt öde landsväg mellan Sveg och Vemdalen hinner TH:s reporter tänka att det skulle vara bra material till en countrylåt.

Det tar lite tid att hitta till ingången på Countryfestivalen. Väl där så uppenbarar sig ett folkhav (det blir totalt uppskattningsvis över 1200 inlösta enligt Jonny Bäck, festivalgeneral, som även blev blixtinkallad som brudgrum på countrybröllopet mellan vemdalenborna Ylva Nordin och Erik Korkeamäki tidigare på lördagen).

De flesta har klätt upp sig och stämningen är mycket hög, med dans, tjo och tjim. Barbro Larbring-Rönngren och Jan-Olof Andersson tar en svängom på dansgolvet.

– Det är folkligt, roligt, och väldigt tilltalande med countrymusik. Och så är det fantastiskt kul att dansa utbrister Barbro.

Don Redmond (aka Andreas Johansson) tillsammans med Kentucky går upp på scenen och får snabbt med sig folkhavet. Sonen Filip Johansson gästar till publikens jubel.

Efter att kvällens huvudakt, ett mycket populärt band från Norge, Nashville, har spelat några nummer öser regnet ner. För att skydda kameran skyndar reportern till bilen och missar finalen, men kan konstatera att musikplattformen just nu ser oerhört lovande ut i Härjedalen.