Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två skitsaker

Nyligen kommenterade vi cigarettlobbyns ansträngningar för att stoppa hårdare regleringar av EU:s tobakspolitik. Mest angelägen var branschen om att undanröja EU-kommissionens förslag att e-cigaretter ska klassas som läkemedel. Nu kommer vittnesmål om att barn, så unga som tolv år, använder e-cigaretter. Eftersom detta är en ny produkt finns inte mycket forskning om de långsiktiga hälsoeffekterna. Man behöver dock inte vara Einstein för att förstå tobaksbolagens långsiktiga plan. Att färre unga börjar röka är ett hot mot framtida intäkter, därför behövs nya produkter, helst sådana som går hem oss trendkänsliga ungdomar. Tobaksbolagen vet att de måste locka in nya konsumenter i rökrutan innan de fyllt 18, sedan är det för sent.

Priset för att komma för sent till jobbet: tre miljarder. Eller för att citera DN:s ledarsida "Statsfinanser är ännu mer komplicerat än att räkna riksdagsledamöter". De raljanta kommentarerna haglade efter sjabblet vid torsdagens omröstning om brytpunkten för statlig inkomstskatt. Tre ledamöter från oppositionen var frånvarande och helt oväntat vann regeringen omröstningen. Nu kommer det visserligen en ny chans att stoppa förslaget senare i höst. Men skadan är redan skedd, ty ingen talar längre om vad saken egentligen gäller, nämligen det vanvettiga i att låna till en extra skattesänkning för dem som tjänar mest, i stället för att satsa pengarna där de gör verklig nytta.

Oppositionen har investerat mycket prestige i frågan, att bryta ut en enskild del ur budgeten är dessutom en djärv manöver som tänjer budgetreglerna till det yttersta. Genom att snubbla på en skitsak förtas den politiska konflikten. Var det inte viktigare?