Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två skadade när läktarräcke rasade

/
  • Örgrytes möte mot Väsby fick en otäck inledning när ett läktarstaket rasade samman i samband firandet av Örgrytes 1–0-mål. Precis i början av matchen gjorde Marcus Allbäck 1–0. Trycket på läktaren blev så pass stort att den rasade samman och ett flertal supportrar hamnade under. Matchen fick avbrytas och sjukvårdare fick hjälpa fans att ta sig bort.  Foto: PETER WIDING

När Marcus Allbäck gav Örgryte ledningen mot Väsby redan efter en minut blev trycket från publiken på ståplatsläktaren så stort att ett läktarräcke rasade samman. Polis utreder nu vem som är ansvarig för raset.

Annons
Ett 40-tal personer föll handlöst drygt en meter mot marken när räcket längst ner mot planen inte stod emot trycket.
Många blev mörbultade men ingen kom till allvarlig skada. En pojke i 13-årsåldern och en man i 18-årsåldern fördes till Sahlgrenska men enligt sjukhuset bedömdes deras skador som lindriga.
Matchen avbröts och domaren Martin Olsson beslutade att låta spelarna gå in i omklädningsrummet under tiden som ambulanspersonal tog hand om skadade supportrar.
Läktarna på Valhalla IP i Göteborg var välfyllda när händelsen inträffade. Örgryte bjöd på fri entré till matchen där föreningen slutligen efter en 3–0-vinst säkrade avancemanget till fotbollsallsvenskan.
Lars Ranäng, ordförande i Örgryte IS, ångrar dock inte beslutet att bjuda på entrén.
– Arenan tar 4 400 personer, och här var 4 091. Det antalet har vi haft hela säsongen i stort sett. Det är något i konstruktionen som är fel, men det beror inte på att vi släppt in för många, säger han till TT.
Först efter drygt en timme kunde matchen starta igen efter att polisen samrått med arrangören och domaren. Då hade delar av publiken flyttats till en annan läktarsektion.
Efter matchens slut inledde polisen en förundersökning om vållande till kroppsskada.
– Det är fortfarande många frågor vi ska ha svar på för att ta reda på vem som är ansvarig för raset. Vi ska prata med arrangören och med ansvariga för Valhalla IP.
– Även fotbollsförbundet är involverat eftersom man gör besiktningen av arenan. Vi har ingen misstänkt person i nuläget, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman till TT.
Gustafsson menar att det kunde ha slutat värre.
– Helt klart. Och det är det vi tar med oss. Det är naturligtvis så att varje sådan här händelse föranleder oss att ta en diskussion med både arenan och klubben. Om inte annat så för att förebygga att det inte händer igen, säger Gustafsson.
Örgryte riskerar inte att drabbas av någon påföljd eller straff för läktarolyckan av Svenska fotbollförbundet, enligt ordföranden i disciplinnämnden, Khennet Tallinger:
– Om det är en ren olyckshändelse kan ingen straffas. Det ska i så fall vara uppsåt eller oaktsamhet, säger han till TT.
Det var sista matchen Örgryte spelade på Valhalla IP. Nästa säsong blir nybygget Gamla Ullevi lagets hemmaplan. Arenan kommer att ta 18 000 åskådare.

Mer läsning

Annons