Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två skadade i svensk lavin

Ett sällskap på tre personer drogs med i en lavin i Kittelfjäll i Västerbotten vid lunchtid i dag.

De tog sig själva upp ur lavinen och larmade polisen.

– Såvitt vi vet är det här det enda sällskapet som drogs med. Alla är uppe, men eventuellt har två av dem fått benbrott, säger Markus Karlsson, pressinformatör hos Västerbottenspolisen.

Enligt uppgifter till polisen var lavinen ungefär hundra meter bred. Fjällräddare är på väg för att undsätta sällskapet.

Enligt polisen har en man och två kvinnor dragits med av lavinen. Alla tre är uppe ur snön och har fria luftvägar. De två kvinnorna har dock drabbats av benbrott, och har ännu inte kunnat föras till vård.

– Fjällräddarna försöker fortfarande nå dem. Det är mycket oländig och svårtillgänglig terräng, säger Markus Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten, till TT vid 14.10-tiden.

Fjällräddarna försöker nå de skadade med hjälp av pulkor dragna av snöskotrar, för att sedan föra dem till väntande ambulanser. Ingen helikopter är tillkallad.

– Vädret är sådant att helikopter inte kan användas, säger Karlsson.

Men det är ingen fara för deras liv?

– Inte som det verkar.

Anläggningen i Kittelfjäll har på sin hemsida markerat en trea på den femgradiga skalan för lavinrisk på söndagen. En trea innebär "betydande lavinfara" samt "farliga förhållanden". Skidåkare uppmanas att noga bedöma snötäcket och terrängen och vara mycket försiktiga i val av var och hur de åker.

Det är vidare "troligt att människor utlöser laviner och spontana laviner är möjliga".
Nysnö, skiftande temperaturer och stark vind är ofta riskfaktorer vad gäller laviner. Vid klockan 06.40 på söndagsmorgonen var det minus tre grader, snöfall och måttlig vind på 3,4–7,9 meter per sekund i Kittelfjäll.

Vid klockan 14.35 uppger polisen att fjällräddare fortfarande har svårt att nå de skadade. Nya försök görs att till fots och med snöskor komma tillräckligt nära för att kunna hjälpa dem.

Sikten i området är dålig och mycket snö har fallit det senaste dygnet. Ambulans väntar i Kittelfjäll.

Även om Kittelfjäll anger en trea på lavinskalan gäller den bedömningen bara i det pistade området. De tre som drabbades åkte offpist och där gör skidanläggningarna aldrig någon lavinbedömning.

Per-Olov Wikberg, samordnare vid Fjällsäkerhetsrådet, understryker att han inte vet något om olyckan.

Men han påpekar också att stark vind rådde i fjällen under helgen, och då yr ofta mycket nysnö in och lägger sig i ett mer lättrörligt skikt på äldre, mer packad snö. Därmed ökar också risken för laviner.

– När det har blåst så här är det fullt möjligt att uppåt två meter snö kan driva in i läsluttningarna. Och det är ju främst där folk vill åka offpist, säger Wikberg till TT.

Vid klockan 16.00 meddelade polisen att fjällräddarna var på väg ner från området med de skadade.

En av kvinnorna har ett benbrott och den andra har skadat en fotled.

(TT)