Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två sätt att se regionen

I statskontorets rapport Statens regionala företrädare förs ett resonemang om den regionala nivån efter två synsätt.

I det ena ses regionen som ett mål i sig självt. Regionen står i det sammanhanget ofta för relationer mellan individer och sociala grupper som känner tillhörighet till ett specifikt geografiskt område.

Som exempel nämns Baskien, Korsika och Åland. I Sverige nämns Skåne, Jämtland och Gotland som de regioner som närmast står för denna tillhörighet.

Det andra synsättet är en region som ska vara funktionell för vissa verksamheter. Det är den typen av regioner som staten eftersträvar. Länet som är en sammanhållen och väl fungerande enhet svarar även mot den definitionen.

Frågan är om inte Jämtlands län just har den särprägel som krävs för att på ett entydigt sätt vara en bas för regional utveckling, som svarar för både funktionalitet och tillhörighet. Gotland har fått bilda en egen regionkommun, Skåne likaså. Är det något som talar emot att Jämtlands län får det också?

Hans Mårtén, Lennart Sundström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel