Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två samiska språkcenter har etablerats

Två samiska språkcenter har etablerats på sydsamiskt område, i Östersund och Tärnaby. Satsning på språkcenter är en del av regeringens ambitioner att stärka de nationella minoriteternas situation.

Centren kommer att ha fem anställda, två i Tärnaby och tre i Östersund. Så här långt är Inga Marja Steinfjell, som tidigare jobbat som journalist och redaktör på samiska ungdomsmagasinet, anställd som verksamhetschef. Övriga medarbetare kommer att anställas till veckan.

– Språkcentrumen kommer innebära att vi kommer jobba med revitalisering av de samiska språken. Vi kommer fungera som en stödjande verksamhet, säger Inga Marja Steinfjell.

I Sverige finns det fem samiska språk, lulesamiska, nordsamiska, pitesamiska, sydsamiska och umesamiska. Språkcentrumen ska bedriva utåtriktad verksamhet med syfte att väcka intresse för utveckling och ökad användning av det samiska språket.

– Majoriteten av samerna talar inte samiska, mina förhoppningar är att det här kommer leda till fler talare, säger Inga Marja Steinfjell.

Hon hoppas att språkcentrumen ska kunna göra en förändring med flera kurser, en aktiv språkpolitik och att utbildningsmaterial som inte publicerats ska ges ut. Förhoppningarna är att interkommunala språkcenter ska skapas som gör det lättare att rekrytera nya lärare och för att det lättare kunna ge möjligheten att läsa samiska i skolan.

– Jag ska leda arbetet och hitta samarbetspartners och det viktigaste är att ändra attityd och tänkande kring det samiska språket. Det håller på att ändras men det var många äldre generationer som medvetet inte lärde sina barn samiska eftersom de trodde att de skyddade barnen från att få det lika svårt som de haft, säger Inga Marja Steinfjell.