Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två outsiders på öppen scen

/
  • Herrarna Evertsson och Andersson är mycket förtegna om vad som kommer att hända på höstens första Open jam i morgon. ”Det blir satsay för alla som satsay”, säger Henrik och för sig krypterat.

Fem minuters scenkonst. När höstens Open Jam drar i gång i morgon syns bland annat poesi, cirkus och teater i startfältet. Och så finns där två män som ska underhålla med livsstilen ”satsay”. Henrik Evertsson och Patrik Andersson vill ge publiken en lagom dos av hela känsloregistret.

– Vi får se vad vi hinner med, säger Henrik.

Annons

Det har hunnit gå tio år sedan Henrik Evertsson och Patrik Anderssons vägar korsades. På högstadiet hamnade de i samma klass, men det var först när de praktiserade tillsammans på Ica som de fann varandra konstnärligt.

Sedan dess har de hunnit bli välkända ansikten i Östersunds musik- och teaterliv. Duon ligger även bakom filmer som ”Sällan hostar hackspetten” och ”Den fruktbara fantasien” med Mikael Rahm och Hans Villius i rollerna. Och nu har det alltså blivit dags att föra fram det gemensamma projektet satsay i ljuset.

Vad är satsay?

– Det är en komprimering av orden ”så att säga”. Ett retoriskt knep som kan läggas in var som helst och i vårt fall missbrukas, säger Patrik.

– Det är också en livsstil, även om det är förbjudet att kalla det för livsstil, säger Henrik.

Vad kommer ni att bjuda på i morgon?

– Det blir en liten sketch, med allmänt kåserande om vardagliga ting. Allt handlar egentligen om att vi är outsiders, om oss som valde att inte vara med, säger Patrik.

Sammanlagt tre öppna scener blir det i Teaterkällaren på Storsjöteatern under hösten, förutom onsdag även den 19 oktober och 23 november. Arrangemanget har gjort sig känt för att vara genreöverskridande och precis som vanligt är alla akter, utom rena musikaliska sådana, välkomna.

Intresset brukar vara stort, men i år har det inte kommit in så många förhandsanmälningar. Elsa Stenström, från Kreativ Explosion, tror att många håller på sina framträdanden till ett senare datum.

– Jag tror att det blir fler, det är i alla fall många som säger att de ska anmäla sig. Man kan kanske se den här första gången som en pr-gång, säger hon.

Vid alla tre tillfällen finns en jury på plats för att välja ut tre eller fyra bidrag som senare kommer att få åka på länsturné med Estrad norr. Patrik och Henrik skulle gärna ingå i det gänget.

– Vi hoppas givetvis att juryn inte ska tycka illa om oss, säger Patrik.

– Förhoppningsvis tycker de om oss för dem vi är, som mamma gör, säger Henrik.

Mer läsning

Annons