Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två nya myskoxar till Tännäs

Under natten mot torsdagen anlände två nya myskoxar till hägnet i Tännäs.

– De är lite skygga men mår bra, säger Mats Eriksson

Den 20 juni ska Myskoxhägnet i Tännäs invigas men redan nu är huvudattraktionerna på plats. Två nya myskoxar har kommit från Tromsö i Nordnorge efter en karantänvistelse i Lycksele.

Lite skygga och blyga var de under sin första dag i Härjedalen där de gick omkring i sitt nya hägn vid sidan av de två gamla djuren som kom för nästan precis ett år sedan.

– De är betydligt socialare. Tjuren är ju uppfödd på flaska så han kommer gärna fram och vill ha mat. Kon håller sig gärna på lite längre avstånd men hon kommer fram om det är vi som jobbar här som är här, säger Mats Eriksson som har många bråda dagar fram till invigningen.

Just nu håller området på att färdigställas med stängsel och en visningsplats inne på området.

– Det är Tännäs Byalag som gör allt det på ideell basis, säger Mats Eriksson som hoppas att besökarna ska hitta till Myskoxhägnet som är det enda i sitt slag.

– Det är ju inte bara ett turistprojekt utan det handlar också om att bevara stammen av myskoxar, fortsätter Mats Eriksson som när guidningarna börjar kommer att ha tillgång till ett område som sträcker sig över 15 hektar.

Trots att området är stort och vildvuxet är Mats säker på att besökarna kommer att få se myskoxar när de kommer på besök.

– Så fort det vankas mat så tror jag nog att de kommer fram.

Stora delar av hägnet har kommit tillstånd tack vare medel från EU och kommunen. Den fortsatta driften kommer att säkras med hjälp av intäkter och sponsorer.

Det är tänkt att sponsorerna ska få döpa varje djur.

– Men det ska ske i samförstånd med oss, säger Mats som lovar att det blir några firmanamn som pryder myskoxarna i framtiden.