Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två nya byggherrar på väg till Storsjö strand

Ytterligare två byggherrar är på väg in för att bygga första etappen av den nya stadsdelen Storsjö strand i Östersund.

Starten av utbyggnaden mellan stranden och järnvägen i centrala Östersund blir i området närmast hamnen, ungefär där Beijers låg förut.

Det är tidigare klart med Genova Bostad som är ett Uppsalabaserat företag.

– En byggherre till har nu skrivit på för att bygga första etappen. Det är ett lokalt företag och vi vill ha med tre företag i detaljplanen som omfattar första svängen, säger Bengt Gryckdahl, biträdande projektledare för Storsjö strand.

I början av oktober har miljö- och samhällsnämnden möte och då ska ett formellt startbeslut fattas på detaljplanen. Det innebär en slags deadline för de som ska vara med i första etappen.

– En tredje byggherre är också på väg in. Nästa vecka får vi besök av dom. De ska presentera sitt projekt för oss och har en intressant produkt, säger Bengt Gryckdahl.

Varje kvarter har mellan 40-50 bostäder och i första omgången är det ungefär 200 bostäder som ska upp, med byggstart nästa höst.

Nytänkande och hållbart byggande ska prägla det mesta i stadsdelen.

– Byggherrar som kommer fram till något nytt inom det hållbara byggandet är vi beredda att ge markrabatt, säger Malin Runberg som jobbar med markfrågor i projektet.

Den totala ytan är 500 000 kvadratmeter. Eftersom det handlar om gammal utfylld industrimark krävs pålning för att bygga på Storsjö strand, vilket är en fördyrande omständighet.

Klart sedan tidigare i första etappen är att Genova Bostad bygger ett kvarter och ett högre hus; det blir sju våningar på en utfyllnad vid vattnet.