Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två länsbor om dagen smittas med klamydia

I vårt län får två personer dagligen diagnosen klamydia, alltså runt 650 personer per år.

Trots att det varje timme, året runt smittas fyra personer av klamydia i landet så toppar Jämtland statistiken hittills i år.

Måndagen den 9 september infaller klamydiamåndagen. Det är satsning för att öka medvetenheten kring en av Sveriges vanligaste könssjukdomar och påminna om vikten av att testa sig.

Under sommaren är risktagandet ofta större med oskyddat sex därför påminner Jämtlands läns landsting under denna måndag om vikten att testa sig.

"I år sprids den ovanliga uppmaningen "bildgoogla inte klamydia" i den nationella kampanjen. Förhoppningen är att målgruppen män i åldern 20-24 år förstår att det är bättre att testa sig för klamydia än att söka svaret genom bilder på nätet. För dem som ändå bildgooglar finns bilder som länkar till klamydiamåndagen.se där man kan få information om klamydia och testning", säger Karin Wåhlén-Götzmann, samordnare för samlevnad, sexualitet och hälsa på Folkhälsocentrum inom landstinget i länet.

Under 2012 fick 37 715 personer klamydia i Sverige. Klamydia är vanligast i åldrarna 15-29 år. Klamydia är även anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.