Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två kommuner riskerar böter

Beslut som inte verkställts i tid kan bli en dyr historia för två kommuner i länet.

Socialstyrelsen har ansökt till förvaltningsrätten att kommunerna ska betala en avgift på grund av detta.

Socialstyrelsen har ansökt till förvaltningsrätten om utdömande av särskild avgift enligt socialtjänstlagen med anledning av två olika fall i Östersunds kommun och ett fall i Bräcke kommun.

Ärendet i Bräcke kommun gäller särskilt boende. Myndigheten yrkar att kommunen ska betala 61 000 kronor per månad från mitten av oktober förra året till mitten av november i år.

Ett av fallen i Östersunds kommun handlar om att kommunen inte inom skälig tid verkställt ett beslut om att en person skulle få en kontaktperson. Det andra tillfället handlar om att ett beslut om bistånd i form av kontaktfamilj inte verkställts.

För frågan om kontaktperson yrkar Socialstyrelsen att Östersunds kommun ska betala en avgift om 1 900 kronor i månaden, från augusti 2009 till och med juni i år.

Vad gäller frågan om kontaktfamilj yrkar Socialstyrelsen att kommunen bör betala en avgift på 2 800 kronor från mars i fjol till då beslutet verkställdes, i september i år.

Enligt socialtjänstlagen ska biståndsbeslut i princip verkställas omedelbart men det finns inget som säger vad som är en rimlig tidsfrist eftersom det måste bedömas utifrån omständigheterna för varje enskilt fall.