Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två Jämtlandsspelare uttagna i All Star Team i NM

Årets Nordiska Mästerskap i Finland slutade med att två Jämtlandsspelare blev uttagna i turneringens All Star Team.
Olle Lundqvist valdes in i H18-laget och Oliver Gehrke i H16-laget.
– Fantastiskt roligt, men kanske inte helt oväntat. Killarna har kvaliteter och framförallt lägger de ned väldigt mycket tid på att bli bättre, säger Peter Johansson.

Johansson är klubbdirektör i Jämtland Basket och hans glädje är påtaglig. Den närmast osannolika framgångsvåg som sköljer fram från ungdomssidan i Jämtland och Östersund saknar motstycke i länsbasketens historia.

I fjol var 17 (!) spelare från de båda klubbarna uttagna i olika landslag, allt från 15 år och upp till Universiaden.

Den siffran lär bli väldigt svår att slå, men klart är att uttagningarna och framgångarna i diverse landslag fortsätter.

Vid den nyss avslutade NM-turneringen i Kisakallio i Finland, fanns tre Jämtlandsspelare med. Olle Lundqvist i H18 samt Oliver Gehrke och Adam Johansson i H16.

Det slutade med silver för H18 och guld för H16. Dessutom spelade de tre jämtarna centrala roller i sina lag.

En storspelande Lundqvist gjorde en charmant turnering. Han var sitt lags bästa spelare i flera kategorier. Effektivitet, returer, assist och bollstölder. Dessutom näst bäst i poäng (10 poäng per match).

Jämtlandsspelarens stora allsidighet gjorde att lagledningen matchade honom på nästan alla fem positioner. Hans plats i All Star Team är dessutom extra tung med tanke på att han var den ende 99:an som fick plats i laget.

Oliver Gehrkes insats var också imponerande. Jämtlandsspelaren snittade 12,6 poäng och 7,7 returer och valdes till bästa centerforward i turneringen.

Den tredje representanten från Jämtland var guarden Adam Johansson. Han var egentligen reserv, men fick chansen efter återbud. Johansson tog vara på den med ett stabilt spel och 7,8 poäng i genomsnitt per match.

Lundqvist och Gehrke var de enda svenska herrspelare att bli uttagna i turneringens All Star Team.

Jämttrions framfart är ytterligare ett bevis för att ungdomsverksaheten fungerar i länsbasketen.

Peter Johansson igen:

– Vi har lyckats med talangtrappan. Samarbetet med Östersund Basket, Basketgymnasiet och vårt Jämtland U i Basketettan, gör att vi steg för steg kan skörda egna ligaspelare.

Talangflödet underifrån verkar heller inte sina.

– Det finns ytterligare ett antal tjejer och killar som knackar på dörren till våra A-lag och som tränar lika mycket som våra landslagsspelare, berättar Peter Johansson.

”Peckas” egen son, Daniel, kan bli nästa export till landslaget och sommarens EM-kval. Han är uttagen till H18-landslagets träningsläger i Estland, 7-14 juli.

En bra insats och chanserna stärks att Johansson kommer med i truppen till EM-slutspelet i Sarajevo, Bosnien/Herzegovina, 21-31 juli.