Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två jämtar med i Ny text!

Flera hundra texter har blivit tolv. Manda Stenströms och Marcus Källströms texter passerade juryns nålsöga.

I vår publiceras de i sjunde – och sista – upplagan av Ny text!

Annons

Över 200 texter har stötts och blötts i readings och bedömningar av jurygrupper från hela landet. Förra helgen sammanträdde den nationella juryn i Östersund och valde ut tolv texter för publicering i en antologi. Två av textförfattarna kommer från Jämtland. Manda Stenström är uppvuxen i Undersåker och går nu tredje året på Malmö Teaterhögskolas dramatikerlinje. Det här är andra gången en text av henne väljs ut till antologin. Hennes text "Överlevarna" är ett utdrag ur ett längre verk och tänkt som hörspel:

– Den går ut på att jag presenterar en radda i-landsproblem, helt vanliga problem som jag har eller som att Beyonce gnäller över att hennes mage inte är platt, sa hon i en intervju i LT i höstas.

För Marcus Källström från Kälarne är det första gången han skickat in något till Ny text!. Hans "Jultid i nutid" har också valts ut. Den utspelar sig hos ett par med utflugen dotter som för första gången ska fira jul själva. Tystnaden infinner sig.

– Det visar sig fort att de inte har något gemensamt med varandra, säger han.

Vinnaren av manustävlingen är Amanda Normark från Göteborg.

– Jag har följt Ny text! ganska länge och jag är väldigt glad över att få stipendiet, det ger mig möjligheten att jobba vidare med mitt manus, säger Amanda Nordmark. Men jag nog fortfarande lite i chock!, säger hon.

Juryns motivering lyder: "Med brutal hänsynslöshet och humor ger Amanda Nordmark oss tillflykt till en annan världsordning. Det är omöjligt att värja sig för hennes text vars skildring av kvinnlig lojalitet har drivkraft likt en atombomb. Vi får helt enkelt inte nog." Hon får 50 000 kronor i utvecklingsstipendium för texten Manhattanprojektet.

Ny text! syftar till att förenkla vägen från människor med skrivintresse till scenen. Tidigare års bidrag har spelats på scener som Unga Dramaten, Tallins stadsteater, Dramalabbet och Gruppen. Volym 7 av Ny text! som kommer ut i maj blir den sista upplagan av antologin då Riksteatern bestämt sig för att inte fortsätta med projektet. Något som Martin Johansson från Jämtlands Kulturkompani, som haft rollen som nationell projektledare, beklagar.

– Folk har fått sån pepp av det här, jag tycker det är synd. Det behövs nyskrivna texter, säger han.