Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två hektar vitaminer växer i Krångede

Om man får tro vad man hör återfinns länets till omfattningen största vitaminbomb i utkanten av Krångede by en dryg mil väster om Hammarstrand. Två hektar snudd på koncentrerad c-vitamin.

Det här handlar om havtorn, världens mest c-vitaminrika bär, en buske som bjuder på ett bär som enligt entusiasterna förefaller kunna bota det mesta, allt från snuva till brännsår.

Ett enda bär sägs innehålla lika mycket c-vitamin som en hel apelsin och 30 gånger mer än ett svart vinbär. En matsked råsaft på morgonen täcker dagsbehovet.

Tacka ödet och internet för att Krångede kan ståta med att byn numera härbärgerar länets största havtornsodling, Planta Jemtlandica, 2 000 buskar stor, och där man inom de närmaste veckorna kan komma att genomföra första skörden.

Genom ett napp på internet för sex år sedan fann nämligen pensionerade officeren och teknikern Rolf Nordström, Eskilstuna/Östersund, statligt anställda miljöbiologen Galina Timermane, Riga, Lettland.

Så småningom hittade de två den byggnad som en gång fungerat som både prästgård och postkontor i Krångede som de köpte och dit de flyttade.

När Galina och Rolf för tre år sedan kom till platsen hade den mycket vackra byggnaden stått oanvänd i 15 år.

Planta Jemtlandicas odlingsyta är en åker norr om riksväg 87 i sluttningen ner mot Indalsälven.Bevattningen sker med källvatten och sköts med ett slangsystem med små hål där vattnet sipprar ut.

Galina är lite förundrad över hur havtornsbuskarna reagerat när de planterats i Krångede.

– De växer mera på bredden än på höjden.

En havtornsbuske kan bli upp till tre meter hög, det vill säga opraktiskt hög för plockaren, varför Galina hoppas att trenden om tillväxt på bredden i stället för höjden håller i sig.

Teoretiskt kan en fullvuxen havtornsbuske producera upp emot 15 kilo bär, något som multiplicerat med 2 000 buskar ger en årsproduktion på 30 ton i Krångede.

Planta Jemtlandica har funnits på marknaden en tid, och har baserats på bär som köpts i Lettland. Investeringen belöper sig hittills till närmare 300 000 kronor, varav enbart stängslet kostade 87 000.

– Havtorn är jättegodis för rådjur och älg, nämligen.