Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två hälsocentraler i samma hus i Östersund?

Nu finns planer på att flytta ihop hälsocentralerna Zätagränd och Frösön.

Men först måste landstinget hitta en lämplig lokal i centrala Östersund.

Förändringarna inom primärvården i Östersund fortsätter. Arbetet pågår redan med att samlokalisera Odensala och Torvalla hälsocentraler i Odensala.

Nu planerar primärvårdschefen Olle Christmansson ytterligare ett samgående.

– Vi måste fortsätta vårt utvecklingsarbete för att få en bra hälsocentral i centrala Östersund. Vi slår inte ihop Frösön och Zätagränd, men vi ska försöka få dem till samma hus, säger han.

Olle Christmansson håller som bäst på att summera sommaren tillsammans med sina medarbetare. Och det ser hyggligt ut så här långt.

– Ingen behövande har blivit utan läkare under sommaren, vi har i varje fall inte fått några avvikelserapporter om detta, säger han. Runt sex besök per dag till akuten går att relatera till stafettstoppet inom primärvården. Men dessa patienter valde redan från början att gå direkt dit.

Läget har med andra ord varit ungefär som det brukar vara under somrarna. Och på Zätagränd och Frösön har de bemannat med en till två stafettläkare under några kritiska sommarveckor.

– Sedan kom det in en stafettläkare till Torvalla under två veckor i sommar som vi hade missat att boka av, skrattar Olle Christmansson.

– Det är några äldreboenden som inte har kunnat få läkarbesök vid akuta behov, utan de har tvingats åka till sjukhuset.

Men Olle Christmansson säger att det svåra är att hantera personalens oro över att inte kunna räcka till. Därför tog också landstingsdirektören beslutet att plocka in stafettläkare till Brunflo och Zätagränd under en tid framåt.

– Det blir tufft eftersom det inte längre finns några läkare i Torvalla. Trycket blir hårt på Odensala som får fler listade och därmed sämre bemanning.

Är det dags att låta varje distriktsläkare ta fler listade patienter för att reda upp situationen? I dag har de 1 500 patienter per läkare och en stafettläkare har 2 000 patienter eller fler.

– Jag tror på sikt att distriktsläkarna måste hitta andra sätt att arbeta. Vi har börjat arbeta med så kallat triage, alltså en process för att sortera och prioritera patienter utifrån deras symtom. Men nu är det ofrånkomligt, vi kommer att ställa högre krav på läkarna.

Han säger att de börjar på hälsocentralen i Krokom med att jobba med flöden, effektiviseringar och slöserier allt för att kunna möta patienterna bättre. I Krokom där de aldrig har behövt någon stafettläkare.

Klart är att det fattas 15 läkare inom Östersunds primärvård och Olle Christmanssons förhoppning var att den fasta staben skulle ha jobbat kvar så de hade kunnat bygga något bra tillsammans.

Men nu gäller det att kunna erbjuda primärvårdsläkare ett bra paket för att de ska lockas till Östersund. Där är de inte ännu.

– Hittills har jag inte hunnit så mycket mer än att släcka bränder, men jag hoppas att vi snart får jobba för framtiden, avslutar Olle Christmansson.