Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två Google-sökningar motsvarar en kopp kaffe

/

Två sökningar på Google motsvarar lika mycket koldioxidutsläpp som när man gör sig en kopp snabbkaffe.

Annons

Forskare vid Harvard University oroade sig för IT-teknologins miljöpåverkan och började undersöka saken närmare, rapporterar brittiska BBC. Fysikern Alex Wissner-Gross kom fram till att en internetsökning på sökmotorn Google med en vanlig kontorsdator drog ungefär sju gram koldioxid.

Två sökningar blir ungefär det dubbla och det motsvarar den mängd koldioxid som produceras när man värmer vatten i vattenkokare till en kopp.

Koldioxidutsläppen beror både på den mängd el som går åt för driften av själva datorn, samt den mängd som går åt vid de stora datacenter som Google driver runt världen.

Enligt forskaren använder Google sig av betydligt fler databanker samtidigt när man gör en sökning, än deras konkurrenter i sökmotorbranschen.

Google har enligt BBC kommenterat resultatet och sagt att de tar det på allvar, men att mängden energimängden som går åt ändå är minimal.

Fysikern Alex Wissner-Gross konstaterar i sin forskning även att vi producerar 0,02 gram koldioxidutsläpp varje sekund vi är uppkopplade på internet.

Mer läsning

Annons