Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två gånger Pyk hos Bolin

/
  • Texter  av vännen Ola Rapace – mestadels på franska –  har inspirerat Camilla Pyk.
  • Hängning pågår.  På väggen olje-målningar  av Camilla Pyk.  På golvet några  av faster Madeleines mindre tavlor  i akvarell och gouache.Foto: Håkan Luthman

En faster och en brorsdotter ställer ut tillsammans. Madeleine och Camilla Pyk visar sin konst på Galleri Bolin med vernissage i dag.

Annons

Madeleine Pyk, född 1934, är megakänd i konstkretsar för sina särpräglat naivistiska bilder fyllda av människor och djur. Hon älskas över hela landet – och i Östersund:

– Hon är populär hos stadens borgerskap, säger galleristen Lars Bolin, som konstaterat att många i den kategorin håller sig med en Pyk på väggen.

Madeleine Pyk är en mångsysslare som hunnit prova på mycket under sin långa konstnärsbana. Måleri och grafik, förstås, men hon har också skrivit, fotograferat och arbetat med tecknad film.

– Men nuförtiden ägnar jag mig uteslutande åt måleriet, säger hon. Det är det som är roligast.

– Fast det är roligt att cykla och simma också. Och träffa folk, så det gör jag mellan varven. Alla möten med människor är inspirerande, om de så bara består i att man börjar prata med en medpassagerare på bussen.

Madeleine Pyk flyttade nyligen från Skåne till Stockholm.

– Då blev jag väldigt inspirerad av utsikten över Stockholms inlopp från min nya bostad. Målade en hel svit därifrån.

Men det är inte Stockholmsbilderna hon ställer ut på Bolin.

– Nej, det är inre motiv. Fyra i olja och resten i blandteknik – gouache och akvarell. Alla målade under det senaste året.

Hon säger att hon målar resor och minnen, de är bara att plocka fram:

– Sådant målar sig självt. Det kommer bara mer och mer ju längre man håller på.

Madeleines brorsdotter Camilla Pyk, född 1966, har vid det här laget försörjt sig i nära 20 år som konstnär. Innan dess var hon fotomodell – det var ett sätt att tjäna ihop pengar till konstutbildningen, säger hon.

På Galleri Bolin visar Camilla Pyk en rad målningar i olja och blandteknik med bokstäver och ord i:

– Jag har använt mig av sångtexter som min gode vän Ola Rapace skrivit. Han skriver väldigt raka och direkta texter som inspirerat mig otroligt mycket. Texter om livet, om kärlek, om rädslor.

Ola Rapace är inte den förste textförfattare som inspirerat Camilla Pyk:

– Lars Forssell var min svärfar, och vi gjorde en ko tillsammans i samband med Stockholm Cow Parade 2004. Sen fortsatte jag att använda hans texter i min konst. Något verk med text av Lars finns också med på utställningen hos Bolin.

Mer läsning

Annons