Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två chefer åtalas efter självmord

Två kommunala chefer i länet åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död – sedan en av deras tjänstemän tog livet av sig i juni 2010. Enligt åtalet tog mannen sitt liv efter långvarig ohälsa orsakad av dålig arbetsmiljö.

Åklagaren skriver att han sannolikt inte hade blivit deprimerad och tagit sitt liv om cheferna inte medvetet tagit risken att åsidosätta arbetsmiljölagstiftningen.

Det var för snart tre år sedan som tjänstemannen tog sitt liv. De båda cheferna som nu åtalas hade arbetsmiljöansvaret på hans arbetsplats. De två cheferna åtalas nu för "uppsåtligen eller av oaktsamhet" inte gjort allt för förebygga den ohälsa som ska ha lett fram till att den anställde tog sitt liv.

Hade cheferna följt arbetsmiljölagstiftningen skulle med hög grad av sannolikhet den anställde inte ha insjuknat i en depression och inte tagit sitt liv, skriver kammaråklagare Åse Schoultz, i åtalet som är inlämnat vid Östersunds tingsrätt.

De två arbetsledarna står båda åtalade som medansvariga.

En av männen var enhetschef och ska enligt åtalet ha "underlåtit att systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten i syfte att skapa en god arbetsmiljö och förebygga ohälsa" och "underlåtit att regelbundet undersökt arbetsförhållandena och identifiera de risker som fanns på arbetsplatsen, och åtgärda de risker som framkom".

Arbetsledaren, ska från hösten 2009 haft information om den turbulens och oro som rådde på arbetsplatsen och den kränkande särbehandling som mannen upplevde själv. Arbetsledaren fick också vetskap om mannens ohälsa, om koncentrationssvårigheter, sömnproblem och viktnedgång. Men inget ska ha gjorts för att anpassa arbetsförhållandena eller andra åtgärder, som till exempel en omplacering.

Den medåtalade mannen har det högsta ansvaret på förvaltningen. Han ska, enligt åtalet, ha underlåtit att systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten i syfte att skapa en god arbetsmiljö. Även han ska ha hållits informerad om den turbulens som rådde på arbetsplatsen, men inte vidtagit några åtgärder.

Vittnesförhör har hållits med en rad arbetskamrater, med fackliga ombud, läkare och psykolog. Åklagaren lägger också fram en rad skriftlig bevisning som ska styrka åtalet som beräknas ta tre-fyra dagar vid tingsrätten i Östersund.

Om cheferna fälls riskerar de fängelse i högst två år.