Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-spel ska locka ungdomar till bibblan

På biblioteken i Sveg, Hede och Ytterhogdal går det numera att spela tv-spel.

– Det är ett sätt att locka fler ungdomar, säger Sara Flodin, bibliotekarie i Sveg där ett nytt rum invigs på torsdagskvällen

Det är den gamla hörsalen på biblioteket i Medborgarhuset som gjorts om. Där finns nu ungdomslitteraturen, tre datorer, en läshörna, ett rejält bord med stolar för de som vill göra sina läxor där eller har andra uppgifter, och så en tv-spelshörna.

– Syftet är att locka fler besökare. Vi saknar ungdomar. Samtidigt vill vi såklart behålla de besökare vi har. Vi riktar oss mot alla och vill att både ung som gammal ska trivas, säger Sara Flodin.

Och ett sätt att öka trivseln är att biblioteket, tillsammans med biblioteken i Hede och Ytterhogdal, numera erbjuder tv-spel på plats.

Alla får spela, men man måste vara minst 15 år och ha ett lånekort för att få låna spelen och kontrollerna till Nintendos senaste konsol, Wii U.

Redan i dag är det också möjligt att låna hem tv-spelen, och senare kommer alla bibliotek i Härjedalen att erbjuda det. Även spel till Playstation 4 kommer att lånas ut.

– Det ena kan leda till det andra, tror Sara Flodin.

– Kanske går man hit och spelar och sedan upptäcker man någon bra bok. Vi vill ju kunna hjälpa alla att få en chans att läsa böcker.

Nu är det inte bara den gamla hörsalen som gjorts om. Väggarna i biblioteket i Sveg har målats om och lokalerna har genomgått en allmän uppfräschning.

På torsdagskvällen ska det nya rummet invigas. Då blir det också namntävling och presentation av fler nyheter för biblioteket i Sveg.

– Men jag tänker inte avslöja allt nu, utan det tar vi på invigningen, säger Sara Flodin.