Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tv-sex ökar tonårsgraviditeter"

Annons


Tonåringar som ser på tv-serier med sexuella inslag löper större risk för att bli gravida i unga år. Det hävdar det amerikanska undersökningsföretaget Rand som gjort en tre år lång studie av ungdomars tv-tittande.

-Våra fynd pekar på att tv kan spela en betydande roll vad gäller den stora förekomsten av tonårsgraviditeter i USA, säger Anita Chandra, vetenskaplig projektledare på Rand, till nyhetsbyrån Reuters.

I undersökningen intervjuades ungdomar i åldrarna 12-17 år vid tre olika tillfällen mellan 2001 och 2004. De fick bland annat svara på frågor om sina tv-vanor, sexuella beteende och graviditeter. Resultatet visade att de tonåringar som tittade mest på sexiga tv-program hade en fördubblad risk för att bli gravida jämfört med dem som tittade minst på sådana program.

En annan del av undersökningen fokuserade på barn som spelar våldsamma tv-spel. Rand drar slutsatsen att de barn som ofta spelar sådana spel blir mer aggressiva än andra. I den delen av undersökningen ingick 1 200 japanska barn och ungdomar och 364 amerikanska.

Mer läsning

Annons