Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tv-reklam och spel­sponsring

Många tittare känner sig nu lurade när tv - kanaler köper fotbollsligor lite hit och dit, så att många tittare blir helt utan.

Annons

Vi saknar en infrastruktur i tv -Sverige. I takt med att reklamen breder ut sig allt mer växer också irritationen över tv - reklamen. Det gäller inte minst i sportens värld. Än så länge gör fotbollen inte som i hockeyn, där reklam spelas mitt under perioderna. Men något studiesamtal av värde får vi inte i pauserna i reklamkanalerna.

Och risken är att vi med en fortsatt borgerlig regering tvingas ta del av ännu mer reklam. Det blir fallet om Moderaterna gör det ännu svårare för public service att utnyttja de sponsringsmöjligheter som i dag gör att stora idrottstävlingar som OS och fotbolls-VM kan gå i public service-tv. Sossarna föreslår därför mer av sponsring.

Minskar då inte det trovärdigheten hos Public service om man låter sig finansieras av privata pengar. Tja, i den bästa av världar vore det bättre med mer av offentliga medel. Skattepengar är att föredra också framför dagens licenssystem som närmast är en skola i fusk för de unga. För tv-tittaren och sportälskaren är det onekligen bättre med sponsorsskyltar är att förföljas av den vanliga tv-reklamen. Här har vi ännu en anledning att rösta på sossarna.

De borgerliga lägger i sitt valmanifest ett förslag om 500 nya miljoner till idrotten. Det sker för att ”göra idrotten mindre beroende av Svenska Spel”, som man skriver. Vad vi har att se fram emot är att skattebetalarna än en gång ska få ta fram plånboken för att bekosta en avreglering nu av spelmarknaden. Jag har svårt att förstå varför diverse privata spelföretag ska ta vinsterna av spel som fotboll och trav genererar. Då är dagens ordning betydligt bättre. Då får spelintresset i stället bidra till att idrotten utvecklas. Jag misstror inte de borgerligas goda vilja vad gäller idrotten, även om Fredrik Reinfeldt (M) uppenbarligen for med osanning när han i förra valrörelsen lovade att stödja stora idrottsevenemang. Men jag ser heller ingen anledning till att skattebetalarna än en gång ska betala deras avregleringshysteri. SS