Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-krönika: Sven bonkade sig in i mitt hjärta

OS i Sotji har börjat. Efter rapporterna om slavarbete, homohat och kraftigt sedelprassel i fel fickor knäpper vi på tv-apparaterna och låter the show go on. Vad skulle vi annars göra?

Men det gnager. Har de fått betalt, de som byggt läktarna som nu är fulla av folk som står och viftar med flaggor och ler in i tv-kameran?

Spelen tjuvstartade med premiär för slopestyle på snowboard. Låter knepigt men är helt enkelt brädåkning i en stor snowpark, där konster på räcken och i hopp poängbedöms av domare.

Svårigheten för kommentatorerna blir att gå balansgång mellan de redan hängivna tv-tittarna, och de helt oinsatta som behöver serveras grunder. Tricksen har en lång radda röriga namn, men konståkningens dubbel Salchow och trippel Lutz var också nyheter en gång i tiden.

Och det är en av de stora behållningarna med OS vid sidan av de självklara höjdpunkterna som femmilen och hockeyfinalen; om man verkligen tar sig tid med kaffekoppen framför tv:n, sätter sig in i en gren och lär sig ett och annat namn, så är man fast. Så länge det är en svensk med alltså.

I slopestyle var Sven Thorgren med. Den glödheta 19-åriga charmknutten som obehindrat tog sig till final och på vägen okynnigt bonkade brädan i huvudet på den stora ryska dockan som placerats mitt i banan. "Det vill jag ge ryssarna när de nu ställt den där", sa Sven.

Dessutom, berättade Lisa Miskovsky, har han uppmärksammat och tagit avstånd från en sexistiskt utformad tävlingsinbjudan från en arrangör och skickat mejl om det osmakliga i den till både aktiva och arrangörer.

Älska, och se finalen på lördag!

Att släppa fram slopestyle på bräda i olympiska spelen är för övrigt ett kaxigt och modernt statement i OS-historien. För brädåkarna är deras idrott världen roligaste lek och de längtar redan efter att få testa pudret på skuggsidan av berget när tävlingarna är över. Jag vill gärna se Johan Olsson och Charlotte Kalla gå på tur från Laura Ski Complex av ren lust innan de åker hem.

Men till semifinal och final i slopestyle kräver jag en ny regel: Att alla snowboardåkare måste ta av sig hjälmen och glasögonen när de står och väntar på domarnas poäng, så att man lär känna dem. Och så att deras mormödrar och farmödrar där hemma kan se dem ordentligt.

I puckelpistkvalet för damer hade jag bara tålamod för ett par åk. Ingen svensk med, dessutom skallrar knäna sönder bara av att se på. Hur håller de ihop? Titanskruv? Silvertejp?

Skälen till att införa en lagtävling för konståkarna sägs vara att det blir mer konståkning och fler medaljer att dela ut. Och fler pälsbeklädda ryska konståkningstränare i bild.

Yuki Kadono från Japan stod för OS-veckornas första glädjechock. Så utslagen i slopestyle men så strålande av lycka i målfållan: Han får ju en chans till i semifinalen på lördag.

Fast det fick alla. För OS börjar så snällt. Ingen ska behöva slås ut innan invigningen.

Ingen av de tävlande, vill säga.

Uzbekerna och tadzjikerna skickades däremot hem i god tid innan tv-kamerorna checkade in.

Bäst OS-tv 6 februari: Lisa Miskovskys stora förtjusning över snowboardåkaren som återuppväckte "den hederliga gamla raggarflippen från 90-talet, den man körde för att ha större chanser på kvällen".

Sämst OS-tv 6 februari: Den fåniga kulissen med snöiga och soliga berg som kommentatorerna har bakom sig i studion i Stockholm. Ni behöver inte låtsas.