Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-krönika: I toppform till zapp-OS

Kanalerna ställdes inte in ordentligt när tv:n var ny. Och inte sen heller. Vilket har gjort mig till en zappare av rang.

För att hitta ett program måste jag trycka plus, plus, plus, plus eller minus, minus, minus, minus – värsta fall 13 gånger – tills jag kommit rätt. Det är inte oändliga mängder av kanaler jag behöver hålla reda på, men min hjärna förmår inte minnas ordningen på dem.

Så det vilsna zappandet fortsätter; ligger kanalen jag vill åt framåt eller bakåt? Minns inte. Plus, plus, plus, plus: yes, där var det, jag knappade åt rätt håll.

Under OS funkar det perfekt. Trean och tian ligger bredvid varann. Bara ett enda plus eller minus så är jag framme. Men ändå har jag lyckats trycka plus när det skulle vara minus och tvärtom. Seinfeld är inte roligt när finnarna tagit ut målvakten.

Fredagen är stora OS-zappardagen och jag är i mitt esse.

Anna Holmlund glänser i kvalheatet (zapp) oj, lag Edin har visst problem mot Kina (zapp) Sandra Näslund vidare, vad kul! (zapp) nu har kineserna ett helt stenröse i bo (zapp) skicross är ju riktigt spännande (zapp) men varför släpper kinesen igenom sin sten? (zapp) en femteplats till Sandra! (zapp) vilken härliga radda gula guardstenar det här tar kineserna aldrig (zapp) brons till Anna! yihooo! (zapp) hjälp en kinesisk touch men brons till lag Edin! yihooo! (zapp).

En kort lunchvila innan zapp-OS fortsätter.

Här kommer Sedin, Karlsson, skott, Lehtonen räddar (zapp) där grenslar Pietilä-Holmner (zapp) men vad fan den där jävla reklamen från bet igen (zapp) nej! Hansdotter ligger en sekund efter (zapp) Lunkan släpper in 1-0 (zapp) äsch, Swenn-Larsson två sekunder efter (zapp) jädrar vad Olli Jokinen är lik han som har Sea Fun nere på stan (zapp) har Emelie Wikström startat, nä inte än (zapp) Bäckström skjuter ur zon (zapp) Hansdotter lovar ge järnet i andra åket (zapp) Sverige har kvitterat! (zapp) inget bra för Emelie (zapp) Sverige går till final!

Jag kan sluta zappa. Sverige gick till final, och det var väl bra.

Men innerst inne har det fåniga hotet om bojkott mot Viasat blåst ut min hockeylåga i den här OS-turneringen. Tre Kronor var faktiskt beredda att straffa miljoner hockeyälskare framför tv-apparaterna, för att hämnas på en enda Viasat-anställd för en bagatell. Vem sjutton har inte sagt något halvtaskigt om Northug?

Och om jag blivit ljum inför Tre Kronor har jag svalnat helt inför Henrik Lundqvist.

"Att addera pressen på de aktiva i OS att de måste involvera sig i politik – det är inte rättvist", har Kung Henrik av Manhattan sagt. Men så orättvist behandlad du är, Henke. Säg det till Mardiros Demirtjan, den ryske elektrikern som jobbade på ett OS-bygge men misshandlades när han ville ha ut sin lön.

Henke tjänar 5 miljoner dollar om året. USA:s president Barack Obama tjänar 400 000 dollar. En kille som motar gummipuckar med en klubba, tjänar alltså tolv gånger mer än den amerikanske presidenten.

Visst, NHL är kommersiell underhållning, det är ishockeyns Hollywood, och om några stenrika Rangers-ägare tycker att han ska ha den lönen, så drabbar det ingen fattig – och jo, jag skulle också tacka och ta emot.

Men när Maserati-Rolex-Henke kommenterar drömkontraktet på 400 miljoner med: "Jag tycker att jag är värd det eftersom jag har kämpat så". Och tillägger: "Jag kommer inte att ändra min livsstil för det här, och börja strö pengar omkring mig."

Då har han tappat både fotfästet och mig. Alla dar i veckan åker jag norrut och klämmer en pitepalt med Pekka Lindmark, än käkar hummer med Henke på Femte avenyn.

Är det förresten någon som på allvar tror att han använder Head'n Shoulders?