Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-krönika: Är det i morgon vi får reda på vad Klüft har för uppgift?

Förr i världen var upplägget väldigt enkelt:

En kommentator, gärna någon som hade varit med så länge att rösten var mer känd än ansiktet.

En expert, gärna någon som hade utövat sporten själv, men för så länge sedan att man inte var före detta lagkamrat med de tävlande.

Programledare i studion? Nej, man behövde väl inte mer studio än Sportspegeln på söndagarna…

I dag är det annorlunda. Det är i studion det viktiga sker, där programledaren sammanfattar "känslorna" och "stämningen", och där experterna – som bara är några år bort från den aktiva karriären – berättar hur det känns och vilken stämning som råder. Ja, innan de aktiva själva kan komma dit och berätta hur det känns och hur stämningen var, är och kommer att bli.

På det hela taget har Viasat-gänget gjort det rätt bra under de här olympiska spelen. Ola Wenström är så lugn och trygg att han skulle kunna få agera stand-in för Claes Elfsberg i den händelse Sverige hamnar i krig och vi behöver en trygg person som kan meddela folket vad som händer (jo, det brukar skvallras om att det är Elfsberg som har den säkerhetsklassade uppgiften). Per Elofsson lyckas balansera på den tunna linjen mellan expert och supporter/lagkamrat, precis som Mattias Norström och Anette Norberg. Det är initierade analyser och lite lagom "bakom kulisserna"-snack, men inte för mycket.

Även Lisa Miskovsky har överraskat positivt. Visst, jag är inte den ende som kommer att slänga ut TV:n genom fönstret om jag får höra orden "det är ju en sådan familjär stämning inom snowboarden" en gång till – och ja, det blir lite väl hurtigt och "nu ska vi köra reklam för sporten"-flåsigt ibland – men det blir ändå helt okej.

Och sen har vi Carolina Klüft.

Förlåt, men med en dag kvar av de olympiska spelen 2014 vet jag fortfarande inte riktigt vad hon gör där.

Studiovärd? Nja, tror ni verkligen det? Det känns inte riktigt som att hon är mogen den uppgiften.

Expert? I vilken idrott då?

Allmän supporter och påhejare? Ja, kanske det. Klüft har med jämna mellanrum delat med sig av analyser av typen "ja, i sådana här lägen är man ju väldigt spänd" och "det gäller att fokusera", och det råder ingen tvekan om att Klüft kan sätta sig in i hur det känns att vara i en OS-final efter att ha försakat både kropp och själ i åratal.

Men det här är snö, is och rinnande näsor.

Inte sand, häckar och sträckningar i baksida lår.

Jag såg en artikel någonstans om att Klüft satsar på OS i Rio 2016. Det låter utmärkt. Där blir hon perfekt, där kommer hon att trivas som fisken i vattnet och där kommer hennes kunskaper och erfarenheter som friidrottare att komma väl till pass.

Under vinter-OS har hennes medverkan varit något av en gåta.

Om svaret kommer sista dagen får man ändå säga att Viasat har känsla för dramaturgi.

Lyckligast i OS under lördagen: Teemu Selänne. Finland spelade för sin lagkapten och bärgade ett sista OS-medalj åt det 43-åriga hockeyfenomenet. Vilken värdig avslutning på Selännes sjätte (!) och sista OS.

Argast i OS under lördagen: Alla som trodde att det skulle bli en bra slalomtävling. Men tyvärr var det Ante Kostelic som satte banan inför det andra åket…