Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-kändisar lär ut dans på Hola folkhögskola

/
  • Dermot Clemenger, Annika Sjöö, Tobias Karlsson och Thomas Deutgen blir gästlärare på Hola folkhögskolas nya danslinje.  Foto: Scanpix

Danssugen? På Hola folkhögskola kan du tillfredsställa suget – på heltid under ett år. Nu startar Sveriges första utbildning i modern sällskapsdans.

Annons

Hola folkhögskola i Prästmon utanför Kramfors har hakat på det ökande intresset för pardans och dansbandsmusik, som inte minst genom tv-programmen Let’s Dance och Dansbandskampen fick en rejäl skjuts förra året.

Nu tar de bland andra våra jämtländska dansbandsstoltheter i Jannez till hjälp att marknadsföra den nya dansutbildningen, som startar i höst. På Jannez hemsida länkas till folkhögskolans sajt och på sina spelningar delar de ut flygblad om utbildningen.

THomas Öberg, som är rektor på Hola folkhögskola, berättar att man räknar med att ta in 14 till 16 elever i den första kursen.

– Vi siktar förstås på jämna par, men man behöver inte alls vara två för att söka.

Foxtrot och bugg ingår givetvis i kursen, liksom de tio danser – standard och latin – som det tävlas i i pardanssammanhang. Man får också träna på scenisk dans som jazzdans, step och balett. Dessutom ingår dans- och idéhistoria, dansteori, anatomi, fysiologi, kost och näringslära.

– Vi ser betydelsen av att förstå dansen som kulturbärare, språk och uttrycksform i världens alla kulturer. Dans är även en utmärkt motionsform för alla åldrar, säger Thomas Öberg.

Han hoppas att dansutbildningen ska bidra till att danskulturen överlever – att dansbandsmusiker får jobb och att arrangörer törs satsa.

– Här i Västernorrland har vi sett att klassiska dansställen som varit nedlagda i flera år börjar öppnas igen och det känns verkligen jättekul.

Som gästlärare på kursen har man engagerat flera tv-kändisar:

– Thomas Deutgen och Dermot Clemenger, domare i Dansbandskampen respektive Let’s Dance, kommer. Dessutom Annika Sjöö och Tobias Karlsson som vunnit Let’s Dance varsin gång.

Ansökningstiden går ut den 12 juni och den 17 juni blir det antagningsprov. Thomas Öberg hoppas att många jämtar kommer att söka.

– Jag har redan hört att många från andra sidan länsgränsen är intresserade. Och det är ju inte alls långt hit till Hola ifrån Jämtland, avslutar han.

Mer läsning

Annons