Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals lediga företag – och jobb

/

180 000 småföretagare går snart i pension. Om ingen tar över försvinner massvis med arbetstillfällen. Men det är svårt att finansiera ett företagsköp.

Annons

- Av de 180 000 företagen räknar vi med att cirka hälften, alltså 90 000 företag, läggs ned när ägaren går i pension, uppger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd för Företagarna som är en opolitisk organisation som företräder 70 000 svenska företagare.
Merparten av de aktuella företagen är verksamma inom tillverkningsindustrin. Det kan till exempel röra sig om verkstäder, företag som tillverkar komponenter åt byggbranschen eller mekaniska industrier.

270 000 jobb
Enligt Företagarnas uppskattning har de nedläggningshotade företagen mellan tre och fem anställda var. Om ingen köpare eller familjemedlem tar över verksamheten försvinner även arbetstillfällena när ägaren pensionerar sig.
- Lågt räknat försvinner två arbetstillfällen plus ägarens jobb per företag som läggs ned, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
90 000 gånger tre, det blir 270 000 jobb.

Fungerande rörelse
I många fall är det lättare att ta över ett befintligt företag jämfört med att bygga upp ett eget från grunden, speciellt för nybörjare. Då behöver inte du själv få igång produktionen, ordna lokaler och kundkontakter med mera. Det är lättare att komma igång med verksamheten. Men det kräver i många fall ett större startkapital än att starta ett eget företag, eftersom du köper en fungerande rörelse och tar över de investeringar förre ägaren gjort i firman.

Svårt att finansiera
Att det kan vara svårt att hitta köpare till småföretag beror på flera faktorer. Dels kan det vara svårt och krångligt att driva ett företag för den som är ovan, dels krävs det pengar att finansiera företagsköpet med. Finanskrisen har satt sina spår även här.
- Sedan ett och ett halvt år tillbaks är bankerna mycket restriktiva med att bevilja lån till företagsköp. Det måste ändras om generationsskiftena i företagen ska ta fart, fortsätter Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Hon förordar även att regeringen inför riskkapitalavdrag för att privatpersoner lättare ska kunna spara ihop riskkapital till företagsköp.

Samma inom EU
Sverige har sett till genomsnittsåldern Europas äldsta företagare. Det betyder inte att den här situationen är unik för oss, det är likadant inom övriga EU. En tredjedel av företagarna inom EU går i pension de närmsta åren. Enligt Europeiska kommissionen motsvarar det cirka 690 000 företag eller 2,8 miljoner jobb. Även i flera av de övriga EU-länderna går generationsskiftet trögt. Europeiska kommissionen har därför rekommenderat medlemsländernas myndigheter att genomföra flera åtgärder för att underlätta för företagsköp.

Tips inför företagsköp:
Att köpa ett företag kan vara ganska krångligt – men det finns hjälp att få.
Om du är total novis finns det en mängd utbildningar du kan gå. Många av dem kostar pengar, men det kan vara en väl värd investering. Undersök utbudet och välj den utbildning som passar dina förutsättningar bäst.
Det finns även ett flertal myndigheter och organisationer som hjälper nyblivna företagare med stöd, råd och mentorer med mera.


ELISABETH PETTERSSON

Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons