Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turnerpriset till konstens skata

Annons


"Konstvärldens skata" knep det prestigefyllda Turnerpriset. Favoriten Mark Leckey förärades på måndagskvällen det brittiska konstpriset för videoverk som hämtar inspiration från populärkulturella fenomen som katten Gustaf, Homer Simpson och storfilmen "Titanic".

Den 44-årige filmprofessorn och konstnären konstaterade under prisutdelningen att han ska spara prispengarna på motsvarande drygt 300 000 kronor, för att klara sig om finanskrisen blir långvarig. Men samtidigt är han sugen på att göra något helt nytt:

-Jag vill göra en tv-serie, jag vill göra en underhållningsshow om konst med musik och framträdanden, sade han till The Guardian.

Mark Leckey var storfavorit till årets Turnerpris. Men valet väckte ändå viss besvikelse i en del läger eftersom han var den ende manlige konstnären som nominerats till konstpriset. I år var tre av de fyra nominerade kvinnor, men Runa Islam, Goshka Maqcuga och Cathy Wilkes nådde inte ända fram enligt juryn, där för övrigt svensken Daniel Birnbaum är en av medlemmarna. Sedan priset instiftades 1984 har bara tre kvinnor fått det.
Åtrå och förvandling

Mark Leckey tävlade med flera videoverk, det största har fått titeln "Cinema-in-the-round" och är en slags meditation över filmen i populärkulturen, med en episod av den tecknade tv-serien "Simpsons" som nav. I sin egen presentation nämner pristagaren också influenser från kultfilmen "Blade runner" och den expressiva katten Felix som skapades under stumfilmseran. Leckey menar att hans verk handlar om åtrå och förvandling, men uttryckte sig inte lika verbalt förfinat under prisutdelningen:

-Det här är bra, det är bra, det är en riktigt bra grej, sade 44-åringen lyckligt, enligt BBC News.

Turnerpriset kritiseras av tradition hårt i den brittiska pressen - ofta för att de nominerade verken anses "konstiga" eller provocerande. I år har debatten varit ovanligt lam, vilket i stället skapat en diskussion om att årets nominerade inte haft tillräcklig spetskompetens. "Det här året känns blodfattigt, akademiskt och tyst", skrev kritikern Laura Cumming i tidningen The Observer.

Årets Turnerutställning på Tate Britain pågår till den 18 januari 2009.

Mer läsning

Annons