Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turnépremiär i Östersund för "Jul i folkton"

Från "Räven raskar över isen" till "In dulce jubilo". Det är bredd på programmet när Lena Willemark & co turnerar landet runt med "Jul i folkton".

Annons

Det är femte året i rad som "Jul i folkton" åker runt i landet och årets turné blir den största och längsta sedan starten. 17 städer får besök och först ut är Östersund. I morgon fredag hoppas Lena Willemark på en fullsatt sporthall vid turnépremiären.

– Om jag inte tar alldeles fel har vi inte varit i Östersund med "Jul i folkton" förut, så det ska bli jättekul, säger hon,

Annars har hon varit mycket i Jämtland, både på spelningar och rent privat. Hennes syster Kajsa Willemark bor i Hackås delar av året och dit kommer Lena gärna och spanar in Oviksfjällen.

– I somras var jag här och medverkade i "En klang av tystnad", den stora kulturmanifestationen i länets kyrkor som Kajsa och hennes man Rolf Anderzon stod bakom. Jag spelade i Ovikens nya kyrka, det var fantastiskt.

Men åter till julturnén. Är det samma musiker i dag som när ni började för fem år sedan?

– Ja, i stort sett. Louise Hoffsten och Sara Isaksson har varit med förut men är det inte längre. I övrigt är gänget intakt; Ale Möller, Sofia Karlsson, Lisa Rydberg, Esbjörn Hazelius, Roger Tallroth, Olle Linder och jag själv.

Ett härligt gäng att jobba med?

– Absolut. Vi har närmat oss folkmusiken från olika håll, men alla har samma grundinställning, samma lust till musiken. Det är en ständig process när vi arbetar tillsammans och vi blandar allt – dåtid, nutid och framtid – i en enda stor, brusande fors.

"Jul i folkton" har kommit på skiva i höst också?

– Ja, den heter "Jul i folkton live", spelades in under fjolårets turné och kom ut i butikerna i förra veckan.

Sista konserten är i Borås den 19 december och sen blir ni jullediga. Hur firar du?

– Min jul är en lugn jul med familjen. Vi läser julevangeliet på älvdalsmål och skålar i malörtsbrännvin.

Bästa julsången?

– Å vad svårt, det finns så många fina. Men "Jul, jul, strålade jul" tycker jag om, det är en underbar melodi med ett stort, fint budskap. Sedan finns det många koraler som jag älskar, bland annat den folkliga varianten av "Var hälsad sköna morgonstund".

Kommer ni att framföra någon av dem på konserten i morgon?

– Det får vi se.

Åsa Eriksson Ahnfelt